Van de redactie
Met enige trots presenteert de redactie van TS. Tijdschrift voor tijdschriftstudies haar eerste digitale nummer. We hebben de afgelopen jaren het terrein verkend met een jubileum-nummer over tijdschriftmetamorfoses (2006), een symposium over digitalisering (2008) en een volgend symposium over de toekomst van tijdschriften (2009). Nu is onze transitie van gedrukt tijdschrift tot e-journal een feit: de artikelen die in TS verschijnen zullen voortaan als open access-publicaties worden aangeboden in een digitaal tijdschrift dat wordt uitgegeven door Igitur, Utrecht Publishing & Archiving Services. Wij vertrouwen erop dat deze metamorfose het bereik en de zichtbaarheid van ons tijdschrift zal vergroten. Op termijn zullen oude TS-nummers ook in digitale vorm beschikbaar worden gesteld.
Ook de inhoud van dit nummer vertoont enkele wijzigingen ten opzichte van eerdere edities. Hoewel de rubrieken nog de vertrouwde zijn - artikelen, recensies, onderzoeksberichten, signalementen en tien vragen aan een tijdschriftonderzoeker - wordt er voortaan ook ruimte geboden aan anderstalige artikelen. Zeker nu de artikelen vrij toegankelijk zijn, willen we onderzoekers ook in de gelegenheid stellen zich op een internationaal publiek te richten.
De eerste drie artikelen in deze editie (van René van Stipriaan, Suzan van Dijk en het viertal Francis Mus, Karen Vandemeulebroucke, Lieven D'hulst en Reine Meylaerts) verkennen op verschillende manieren hoe digitale bronnen en technieken kunnen worden aangewend in het tijdschriftonderzoek. Maarten van Gageldonk bekijkt de digitale revolutie in het tijdschriftenveld vanuit het perspectief van een tijdschrift uit de jaren zestig dat experimenteerde met multimedialiteit. Al deze artikelen demonstreren door een functioneel gebruik van hyperlinks naar de onderliggende bronnen een van de grote voordelen van het digitale publiceren. De studie van Annelies Noordhof-Hoorn naar het wel en wee van een Gronings studentenblad past eerder in de pre-digitale traditie van ons tijdschrift; een goede traditie, menen wij, die ook in deze nieuwe vorm hopelijk nog vele jaren wordt voortgezet.