zondermeer inzetbaar is. De aangeboden opdrachten bij de gedichten zijn, behalve middel om tekstbegrip te oefenen, vooral ook bedoeld om de leerling plezier in het lezen van poëzie bij te brengen. Ook bij het formuleren van het antwoordmodel is rekening gehouden met een grote zelfwerkzaamheid van de leerling. De opdrachten leiden de leerling stapsgewijs naar een vollediger begrip van het gedicht. Zo kan de docent het poëzieaanbod op verschillende manieren in zijn/haar lessen inzetten: variërend van klassikale literatuurlessen tot individuele handelingsdelen. Het onderdeel ‘Maak een eigen gedicht’ bestaat uit tweeëntwintig bekende en minder bekende versvormen, onder meer acrostichon, limerick, liefdesgedicht en voortborduurgedicht. Met behulp van een simpel en logisch stappenplan, altijd geïllustreerd met een voorbeeld, wordt de betreffende versvorm uitgelegd. Door het de leerling zo makkelijk mogelijk te maken, willen we bereiken, dat leerlingen hun aanvankelijke schroom overwinnen en zelf gaan dichten.
Het interactieve gedeelte bevindt zich achter de E-knop. Dit is het gedeelte waarbij de docent (als het ware) lui achterover leunt en de website de leerling alle feedback geeft die hij of zij nodig heeft. Het is ook het onderdeel dat het meeste recht doet aan de mogelijkheden die het Internet en de computer het onderwijs heeft te bieden en is in die zin ook misschien wel het leukste onderdeel van de site. Het onderdeel bestaat momenteel uit ‘De vis in drie talen’: achttien vissengedichten die verschillende aspecten van het vissenbestaan belichten, en de ‘Poëzie Quiz’: een interactieve literaire quiz die zo'n veertig vragen stelt die de kennis testen op het gebied van rijmschema's, poëzieweetjes, literaire stromingen, genres, Duitse, Engelse en
Franse gedichten. Binnenkort komen er twee nieuwe interactieve onderdelen op de site: drag-and-drop-gedichten, korte gedichten, waarvan de regels in de juiste volgorde gesleept moeten worden én een ‘Poëzie Trivia Quiz’ waarbij de vragen niet alleen goed maar ook snel moet worden beantwoord. Hoe langzamer de vraag wordt beantwoord, des te minder punten er behaald worden.
Informatie over de website, de makers, hun activiteiten en motivatie bevindt zich onder de Z-knop (deze website). Voor nu is het wellicht interessant te weten dat de site is vormgegeven en technisch wordt gerealiseerd door Margreet Feenstra (docente Engels) en dat zij gebruik maakt van de programma's Dreamweaver en Flash om de site te bouwen. Hadelinde van der Hoek (docente Duits) heeft de site inhoudelijk vormgegeven.
De I-knop (links) verwijst met een korte toelichting naar interessante poëziesites, zodat de bezoeker redelijk snel nog meer gedichten kan vinden. Omdat wij behoefte hadden aan feedback, staan er sinds enkele maanden twee enquêtes onder de E-knop, een leerlingen- en een docentenenquête. De enquêtes helpen ons een beeld te vormen van de bezoekers om op die manier in te kunnen spelen op hun commentaar en wensen. Zo hebben we uit de enquêtes vernomen dat een scorelijst bij de literaire quiz op prijs wordt gesteld en dat bij ‘Maak een eigen gedicht’ aanwijzingen voor het maken van een Sinterklaasgedicht node gemist werden.