Tsjip/Letteren als intermediair
Dat we niet langer samen met Nederland één vereniging vormen zullen sommigen dan weer betreuren. Mij lijkt het wat paradoxaal in een tijd waar grenzen vervagen en zelfs wegvallen, waar een éénheidsmunt wenkt, waar zoiets als een taalunie bestaat en dies meer. Maar goed, niet iedereen denkt hier zo over, net zo min als sommige subsidiërende overheden.
De rol van dit tijdschrift - Tsjip/Letteren - wordt er slechts belangrijker door: een trait-d'union zijn tussen Vlaanderen en Nederland. Het is dan ook de ambitie van de Stichting Literaire Vorming (SLV) via haar redactieleden regelmatig een substantiële bijdrage aan het tijdschrift te leveren en zo het (literaire) gesprek met de Nederlandse collega's warm te houden. En dat in de geest van en vanuit de doelstellingen van de oprichtingsakte:
‘De Stichting Literaire Vorming vzw stelt zich tot doel de behartiging van de literaire vorming in en buiten het onderwijs in Vlaanderen. Zij huldigt daarbij een breed internationaal en intercultureel perspectief in overleg en in samenwerking met gelijkgerichte verenigingen en instellingen in binnen- en buitenland. Onder literaire vorming is te verstaan de bekendmaking van literaire werken in het Nederlands en in andere talen bij jongeren en volwassenen evenals de ontwikkeling van de literaire competentie, dat inhoudt de kennis, de vaardigheden en de attitudes die voor de omgang met literatuur nodig zijn.’
Alhoewel in Vlaanderen, anders dan in Nederland, het vak literatuur als onderdeel van het schoolvak Nederlands niet echt moet verdedigd worden, lijkt me de positie van het literatuuronderwijs toch niet onproblematisch. De groeiende nadruk op het taalvaardigheidsonderwijs knaagt nu reeds aan de tijd die leraren aan literatuur kunnen besteden. Er lijkt dringend nood aan frisse ideeën om het literatuuronderwijs efficiënter uit te bouwen en tegelijkertijd nauwer bij behoeften en leefwereld van scholieren te laten aansluiten.