Twee aardigheden
Ik heb het al wel eens vaker gezegd: ik hou nogal van boeken over Nederland en Nederlanders, geschreven door buitenlanders. Vooral omdat het een spiegel is voor de Nederlandse, wat in zichzelf gekeerde ziel, die toch graag de rest van de wereld tot gids wil zijn.
Ik heb er weer een ‘ontdekt’, zij het wel erg laat. Het gaat nl om de 14e uitgebreide druk. Colin White en Laurie Boucke The undutchables, leven in Holland Nijgh en Van Ditmar, 1995. De eerste druk was van 1990, maar nu is er n.a.v. de ‘bijnaramp’ in februari '95 een groot hoofdstuk aan toegevoegd, een persiflage van het Hansje Brinkers verhaal. Maar ook een hoofdstuk over Hollanders in den vreemde.
Het aardige van dit boek is, dat alles wel wat overdreven is, maar in wezen verschrikkelijk waar. Datgene wat wij herkennen als tamelijk normaal blijkt een heel merkwaardige indruk op onze buitenlandse medemens te maken en dat alleen al geeft te denken.
Voor twee tientjes zelfonderzoek.
Een ander boek dat u niet mag missen, is Sue Townsend, De koningin en ik, Fontein 19952. (eerste druk 1993) f 14,95.
U kent Sue Townsend van de Adrian Mole-boeken. Deze keer heeft de republikeinse partij in Groot Brittanië de verkiezingen gewonnen en moet de koninklijke familie voortaan gewoon door het leven als de familie Windsor. Ze worden ondergebracht in een licht asociale buurt (Hell Close geheten; nomen est omen?) en moeten leren zich staande te houden en van een uitkering te leven.
Ik zal niet ingaan op hun wederwaardigheden. Alleen: Townsend heeft kennelijk een enorme hekel aan Prins Philip. Charles komt er tamelijk genadig vanaf, Diana is slechts een egocentrische huls en de koningin mag op onverdeelde sympathie rekenen.
Technisch is het nogal kinderlijk, maar voor wie een beetje een slecht karakter heeft, is het meestal smullen geblazen, ik denk ook voor de meeste leerlingen. Dat kan ook in het Engels natuurlijk.