In de schaduw van de tweede wereldoorlog
Op 5 mei viert Nederland 50 jaar bevrijding. In deze halve eeuw heeft de verwerking van de Tweede Wereldoorlog haar neerslag gevonden in allerlei facetten van de cultuur. Met het congres ‘In de schaduw van de Tweede Wereldoorlog’ wil de Faculteit der Letteren van de Katholieke Universiteit Nijmegen een bijdrage leveren aan het denken over Nederlands-Duitse betrekkingen. In de ochtend zal dit gebeuren vanuit het eigen onderwijs en onderzoek op het gebied van taal, geschiedenis, kunst en literatuur; 's middags door sprekers aan het woord te laten van buiten de faculteit en van buiten de wetenschappelijke wereld. Tot de sprekers behoren Tessa de Loo, prof. H.W. von der Dunk en prof. Horst Lademacher.
Tessa de Loo is in Nederland en in Duitsland bekend om haar roman De Tweeling, (uitg. Arbeiderspers) waarin zij het probleem van de Nederlands-Duitse betrekkingen tot thema maakt van een persoonlijke geschiedenis. Zij vertelt over de achtergronden van de roman en de reden waarom zij het boek schreef. Hedda Kalshoven-Brester licht de documentatie toe, die zij samenstelde op basis van de briefwisseling tussen haar uit Duitsland afkomstige moeder en de Duitse familie in Brunswijk in de periode 1920-1949. Van het veel geprezen Ik denk zoveel aan jullie verscheen onlangs een uitgave in de Pandora-pocketreeks; de Duitse vertaling komt deze zomer uit.
Kunsthistoricus Wouter Weijers gaat aan de hand van lichtbeelden in op het werk van de Nederlandse, in Duitsland verblijvende, schrijver-kunstenaar Armando, in wiens werk de herinnering aan de plaats van het oorlogsdrama centraal staat.
Hoe kijken de leerlingen tegen de Duitsers aan? De Clingendaelenquête van 1992 leverde geen erg positief beeld op; meer dan 60% van de leerlingen toonde zich onverholen negatief. Vanuit de wetenschap richt de conferentie zich op het onderwijs. Harry Bekkering, neerlandicus, kenner van de moderne (jeugd)literatuur, en Theo Engelen, historicus en schrijver van de recent verschenen jeugdroman Schimmen uit het verleden (Uitg. Sjaloom en Wildeboer), verzorgen de lezing: ‘Van stereotypering tot nuancering; het Duitslandbeeld in de jeugdliteratuur’.
Hans Ester, germanist, literair criticus van Trouw en betrokken bij het genootschap Nederland-Duitsland, spreekt over de positie van de Duitse taal en cultuur in de Nederlandse samenleving na de oorlog.
Prof. dr. Horst Lademacher, directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien van de Wilhelms-Universität te Münster spreekt over de actualiteit en traditie binnen Nederlands-Duitse betrekkingen.
Voorzitter van het slotforum is prof. dr. Jac Bosmans. Als voorzitter van de Nijmeegse historische vereniging Numaga, leidde hij in 1994 een congres over ‘de zin van het herdenken’. Forumleden zijn: prof. dr. H.W. von der Dunk, bijzonder hoogleraar hedendaagse geschiedenis van de Europese cultuur, Ed d'Hondt, burgemeester van Nijmegen, Josef Krings, burgemeester van Duisburg, Barbara Hendricks, lid van de Duitse Bondsdag, Wilhelm Haas, ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in Den Haag enJan van Megen, germanist en directeur van het Centrum voor Duitsland-Studies KUN.