nen scheiden, wil er nog wel eens een Mompoutje af, een Scarlatti-tje, een prélude of étude van Chopin.
Bij Kirkpatrick las ik dat Scarlatti in de vorige eeuw vooral gespeeld werd in het begin van een concert, om de laatkomers te laten weten dat men zo langzamerhand wil beginnen, als opwarming, als vertoon van virtuositeit, het spectaculaire van de aanslagen van de linkerhand in het gebied van de rechter, en omgekeerd. De parelende loopjes, de snel gerepeteerde noten, de scherpe contrasten soms binnen enkele maten. Zo'n beetje als mindere stierenvechters vóór de pauze, onbekende jazz- of popgroepen vóór dat de corypheeën optreden.
Ik heb een tijd zitten lezen in Kirkpatricks boek over Scarlatti, de biografie, de analytische bezichtiging van de muziek. Aan de hand van notenvoorbeelden veel mooie details ontmoet die ik nooit eerder gehoord of gezien had. En me verbaasd over de grote ongekendheid die de persoon en zijn werk omringt.
Het biografische deel omvat 134 pagina's. Je krijgt een aardig beeld van de omstandigheden waarin Scarlatti misschien heeft geleefd. Er worden stapels mooie portretten gegeven. Van een krankzinnige koning, van zijn heerszuchtige vrouw die als voornaamste taak zag dat haar man nooit een schrijfstift in de hand zou krijgen; hij had al één keer zijn abdicatie geschreven, die ze nog net op tijd had kunnen vernietigen. Haar macht zou vervluchtigen zodra haar man stierf of aftrad. Om wat terug te doen schiep de koning toen de volgende dagindeling. Hij dineerde 's nachts om drie uur, ging om vijf uur naar bed, stond weer op om naar de mis te gaan en trok zich weer terug tegen tienen in de ochtend. Om vijf uur in de namiddag stond hij op. De hovelingen gingen er aan kapot, en de boze koningin bleef nog jaren na zijn dood dit gekke ritme volhouden.
Zulke details vinden in mij een dankbaar lezer, maar het moet gezegd dat die koning en koningin niets met Scarlatti te maken hebben, zij waren alleen maar de ouders van de latere koning die ook al niets met Scarlatti te maken had, maar wiens vrouw, koningin Maria Barbara, een groot muziekliefhebster was, bij wie Scarlatti het belangrijkste deel van zijn leven hofcomponist was en voor wie hij zijn belangrijkste werken, meer dan vijfhonderd sonates, schreef. Uitvoerig portret ook van Farinelli en de