Geboren is deze schrijver in Kislowodsk, op 11 december 1918, en uit dat feit alsmede de omstandigheid dat hij nog steeds, in leven is (hij woont en werkt in de vs, in de staat Vermont), volgt dat hij kort geleden 65 jaar is geworden. Stellig was de arrestatie van de man die, in het begin van de jaren '70, in feite de voorman was geworden van de oppositie in de Sowjet-Unie een spectaculairder gebeuren dan een verjaardag. Toch is daarmee het totale stilzwijgen nog niet afdoende verklaard dat diegene begroette die nrc/Handelsblad, Volkskrant, Trouw, Parool e tutti quanti van zaterdag 10 en maandag 12 december er op nasloeg. Geen woord, nergens. Waarom? Omdat verjaardagen van een cultuurdrager die een door 5 deelbare leeftijd heeft bereikt nooit worden herdacht? Dat viel wel mee, in het Luther-, Marx-, Wagner-, Kafka-, Keynes-, en weet-ik-wie-nog-meer-jaar. Omdat bij nog levenden dit soort gelegenheden discreet pleegt te worden genegeerd, om plaats te maken voor allerlei opgewonden feestvierderij zodra dat postuum kan geschieden? Reve, om me tot één vaderlands voorbeeld te beperken, kan van het tegendeel getuigen. Nee, met Solzjenitsyn moet iets anders aan de hand zijn, of is het soms toeval dat van al die bestsellers uit de jaren '70, in Nederlandse vertaling niet één meer anders dan via de ramsj verkrijgbaar is?
Ik vrees dat van te velen het antwoord op deze retorische vraag zal luiden dat iedereen intussen toch weet dat de man een al geruime tijd geleden ontmaskerd fascist is, wiens Slavofiele, reactionaire praat ons in het Westen niets te zeggen heeft. Zij die dit verhaaltje, of enige variant erop, gedachteloos nakwaken, beseffen waarschijnlijk niet dat ze daarmee alleen maar herhalen wat hun is voorgekauwd door Andropows leugenfabriek, die als altijd zich baseert op enkele met de realiteit althans enig verband houdende feiten, zoals het onmiskenbare feit dat Solzjenitsyns politieke denken in de Slavofiele traditie wortelt, en dat hij zeker geen demokraat van het Westerse type is, maar deze tegelijkertijd in een stompzinnig, platvloers, en uiteindelijk volstrekt fictief verband plaatst.
1983 was niet alleen het jaar waarin Solzjenitsyns 65e verjaardag in de Nederlandse pers werd genegeerd; het was ook het jaar waarin meer dan ooit tevoren publicaties in de Russische nieuwsmedia bij ons tot voorpaginanieuws werden. Het zijn niet in de laatste plaats de Westerse kranten