naar ‘het kritisch apparaat in de laatste delen der Verzamelde werken.’ Die zijn er nog altijd niet.
In 1964 was al een herdruk nodig. Het boek werd in tweeën gesplitst waardoor de bladzijnummering niet meer klopte. Twee mooie bandjes, de verantwoording kon blijkbaar wel weer vervallen. In 1973 was men aan een 9e druk toe - in cassette! Nu is de 10e druk verschenen, weer in één deel.
Op de titelpagina ontbreekt het jaartal. Op blz. 5 enkele copyrights van 1961. Maar hoera, er is weer een verantwoording. Daar wordt geschreven over ‘deze herdenkingsuitgave van 1961’ en de kandidaat-koper moet dus concluderen dat hij te maken heeft met een zeer belegen winkeldochter van 16 jaar geleden. In feite heeft Nijgh voor deze 10e druk een soort reprint gemaakt van de laatste eendelige uitgaaf, die uit 1961. Er staat wel ‘tiende druk’, en het colofon is verdwenen, maar de oude verantwoording is gewoon blijven staan met het jaartal 1961. Opnieuw wordt de lezer verwezen naar het kritisch apparaat in de nooit verschenen laatste delen van de Vw. O ja, de 10e druk (één deel) is twaalf gulden duurder dan de 9e (twee delen plus cassette).
Je zou denken dat er van zo'n goed verkopend dichter variantenedities kwamen, herdrukken van losse bundels enz. Al was het maar omdat een uitgever daar goed aan kan verdienen. In 1986 vervallen de rechten op Slauerhoffs werk. Zouden we echt zo lang moeten wachten op een redelijke uitgave? Wat een ellende, en dan net bij Slauerhoff. Maar misschien mogen we nog hopen: kort geleden kreeg Nijgh & Van Ditmar een nieuwe directeur.
Eep Francken
Bij nader inzien is dit wel een buitengewoon zuur stukje; ik wil er graag nog iets aan toevoegen. In de afdeling ‘Soleares’ vind ik het gedicht ‘Argentina’; dat dit land deze zomer in aller aandacht komt was niet de voornaamste reden om het gedicht hier te citeren.
Argentina
Eenzaam reed ik over de verbrande heide,
Waar de puinen der hoeven nog rookten,
Waar de schimmen der dooden nog spookten;
Verschrikt sprong mijn paard soms terzijde.
Eindelijk stieten wij op een pulpero,
Waar men brood en olijven kon koopen
En de lucht uit de keuken deed hopen
Op een avondmaal van puchero.