er helemaal van af wie er op wacht stond. Na een kort verhoor in de eerste week van zijn arrestatie volgde geen rechtszaak. Zijn huisarrest duurde meer dan 4 jaar, eerst in april 1961 werd hij onvoorwaardelijk vrij gelaten. De Indonesia Raya behoorde toen al jaren tot de kranten die wegens hun kritiek op de regering verboden waren. In mei van hetzelfde jaar woonde Mochtar de algemene vergadering van het Internationale Persinstituut te Tel Aviv bij. Daar hekelde hij in een pleidooi voor de persvrijheid in open en duidelijke woorden het beleid van de Indonesische regering. Bij terugkeer in Djakarta volgde opnieuw zijn arrestatie, het werd de gevangenis voor bijna 5 jaar; in Djakarta de eerste maanden, later werd hij naar verschillende gevangenissen in Midden Java overgebracht.
In die jaren hadden wij Indonesië al verlaten, maar via zijn vrouw die hem geregeld opzocht hield ik contact met hem. Hij behoorde tot een groep van een kleine honderd gevangenen, een elitegroep van politieke gevangenen, bekende oppositie-mensen als Sjahrir, Roem en Natsir behoorden er toe. Ze werden, op een periode van enkele maanden na, redelijk goed behandeld, heel wat beter dan een aantal andere, minder bekende tegenstanders van het Sukamo-bewind, voornamelijk journalisten van streekbladen, die - niet als politiek erkend - tussen gewone, plaatselijke misdadigers werden opgesloten. In de gevangenis van Madioen begon hij in februari 1962 aan zijn memoires. Mochtar hield er ook van met zijn handen te werken. Zijn huisje in de bergen rond de Poentjak had hij zelf gebouwd, de tuin zelf aangelegd. Dit soort liefhebberijen is heel ongewoon voor Indonesische intellectuelen. In de gevangenis schilderde hij en werkte met klei en hout. Dat hield hem geestelijk in evenwicht.
Tijdens de communistische coup van september 1965 werd de hele groep naar Djakarta overgebracht, omdat de regering terecht van mening was dat deze mensen als tegenstanders van het communisme in dit communistencentrum ernstig gevaar liepen. Zij kwamen toen echter nog niet vrij. Wel werden verscheidene van hen door het Brandpunt-team, die de begrafenis van Sjahrir filmde, bij die gelegenheid geinterviewd. Mochtar kwam ook aan het woord. Ik had hem toen in zeven jaar niet gezien, jaren waarin hij op enkele maanden na gevangen zat. Hij was nauwelijks