Zes dagen onbedachtzaamheid kan maken dat men eeuwig schreit
Wie merkte 't het eerst?
Zoals toen met de zondvloed, na hoeveel dagen begon er iemand te denken: nu regent het toch wel heel erg lang? Bij de plantaziekte was er een huisarts, die ineens merkte dat zijn jeukpatiënten allemaal dezelfde margarine aten. Nu weet ik wel dat de geblinddoekte justitie heeft vastgesteld dat de plantaziekte helemaal niet van planta kwam, maar dat wisten we toen nog niet; en het was, toen we nog niet wisten of die ziekte dodelijk was of niet, wel prettig om te weten waar je het van kreeg.
En wie merkte 't het eerst van onze dromen?
Het hadden natuurlijk de psychiaters moeten zijn. Maar die zagen in de divanverhalen alleen maar losse mededelingen. Er waren natuurlijk wel gemeenschappelijke elementen in onze dromen, maar niemand had ooit de moeite genomen om de samenhang tussen de dromen van verschillende personen te ontdekken. Als je bijvoorbeeld droomde dat je met iemand op een strand lag, dan kwam je nooit eens iemand tegen die in zíjn droom met jóu op datzelfde strand had gelegen. Toch moet het zoiets geweest zijn dat ons het inzicht gaf: onze dromen zijn geen freewheelende hersenstroompjes, die niets met de dromen van onze medemensen te maken hebben, maai het zijn onze ervaringen in een andere, logische, wereld. Goed, er gelden daar wel gekke wetten, maar het blijven toch wetten. Zo komt bijvoorbeeld in onze dromen veel vallen voor. Dit verklaren de geleerden uit de zogenaamde zwaartekrachtwetten.
Wie 't het eerst ontdekte is niet meer uit te maken, maar de ontdekking had grote gevolgen. We waren zo nieuwsgierig wat er in onze nachtwereld was voorgevallen buiten onze directe eigen droomervaring, dat er ochtendbladen werden opgericht, die een verslag brachten van die andere wereld, zoals onze avondbladen ons inlichten over wat er in onze eigen wereld is gebeurd. Ook werden er lijsten opgesteld, een