E.H. Carr, W.H. Chamberlin en G.D. Cole van geschiedenisvervalsing en noemt ze slachtoffers van de Stalin-persoonsverheerlijking, omdat zij - op feitelijke gronden en mede uit andere bronnen - tot dezelfde konklusies kwamen als Stalin onder de indruk van de toenmalige situatie in zijn Prawda artikel van november 1918 kwam. Mints doet het echter voorkomen, alsof de genoemde westerse historici hun gegevens, en daarmee hun inzichten in het historische gebeuren, uitsluitend op Stalin hebben gebaseerd, hetgeen niet alleen gewoon maar naïef is, maar bovendien absurd, vanwege het feit dat de Stalin van 1918 precies het omgekeerde over de oktoberrevolutie schreef als de Stalin van 1947.
I.I. Mints voert in zijn opstel geen nieuwe historische gegevens of argumenten aan vóór de stelling dat in de dagen van de oktoberrevolutie niet alleen de strategische, maar ook de taktische leiding uitsluitend bij Lenin en de Partij zou hebben berust. Uit het a priori dat Lenin de ‘ware inspirator en leider van Oktober’ is, wordt dit voetstoots en zonder nadere bewijsvoering afgeleid.
De manoeuvre van de essayist Mints is duidelijk: hij, en samen met hem vermoedelijk de huidige partijleiding, proberen in het zich nog steeds voortzettende ‘destalinisatie- proces’ de verguisde diktator aan te wrijven dat hij tot 1932 heulde met anti-leninistische, oppositionele groeperingen in de partij, een kant van Stalin die tot dusver nog niet is aangevallen. De logische gevolgtrekking uit een en ander is deze: de huidige ‘anti-stalinistische’ sowjethistorici vallen Stalin aan op een historisch juiste uitspraak van deze uit 1918 en vallen hem dus implicite bij in zijn zelfgecensureerde uit-spraak van 1947, m.a.w. zij scharen zich achter de Stalin die om politieke redenen met de historische feiten solt; daarmee maken zij zich metterdaad dus tot rasechte Stalinisten die, konsekwent geredeneerd, eigenlijk zichzelf zouden moeten bestrijden. Het ligt voor de hand dat ook de ideologische kontroverse met Peking in deze zaak een rol speelt, misschien zelfs wel de belangrijkste. De Chinezen houden Stalin de hand boven het hoofd en beschuldigen Moskou van trotskistische afwijkingen. De Russen kaatsen daarom de bal terug door aan te tonen dat Stalin zelf een ‘trotskistisch standpunt’ heeft verdedigd, dat dus degeen die hem nog de hand boven