[Vervolg In Gods naam]
Tatsachen, wir brauchen euch keinen Extrabericht zu geben! Helft Ungarn! Helft den Ungarischen Schriftstellern, Arbeitern, Bauern und unserer Intelligenzschicht! Helft! Helft! Helft!’-‘Das Manifest’, staat bij mijn tekst, ‘wird auf englisch, deutsch und russisch zweimal wiederholt’. - Ach wat, wij verstaan immers geen Russisch!
Gevoel voor humor hebben we wel, wij wel! De volgende week hebben we al onze PEN-grapjes in de Kleine Krant, en de 8e december ons ‘Boelganin-Bok-Bier’. - En historisch besef: gesticht lezen we de dialoog van de Atheners en Meliërs van Thucidides: ‘Het recht der zwakken en de macht der sterken’ (17/11/57). Dijkstra bedoelt het natuurlijk omgekeerd. Die lieden wisten nog eens van motiveren voordat ze sloegen. - En de noodzaak, vergeten we dat niet. Het was ‘misschien voor Rusland onontkoombaar’, schrijft prof. Duverger in Le Monde, die de Groene graag eens plundert. Laat dat misschien maar weg, professor. ‘Bij de toestand zoals hij thans is, is het ondenkbaar dat de Sowjet-Unie de vestiging van een Westerse democratie binnen het ijzeren gordijn kan aanvaarden’, schrijft Thomas Schreiber (15/12/56). Waar hebben we ons eigenlijk druk om gemaakt, de Russen moesten wel, de toestand was te verward - kardinaal Mindszenty deed trouwens ook dom. Radio Free Europe was eenvoudig fataal - en zwijgen we nu van de RIAS, die het blijkbaar goed deed - dat weet iedereen nu wel behalve Hofland van het Alg. Handelsblad, die haar deskundig dorst te verdedigen: shame!
Eigenlijk is het Westen de schuldige, zoals een Jugand ons duidelijk heeft gemaakt (24/11/56), met zijn propaganda die ‘deel uitmaakte van een psychologische oorlog die vaak genoeg, in Frankrijk en elders (juist!) aan de kaak gesteld door mensen van links (ja, dat zijn wij) die dan meteen voor crypto-communisten werden uitgemaakt door de specialisten van de ophitsing’. - O God, hoe zijn wij miskend - hier zinkt Dijkstra wenend aan de boezem van Davids: O Sem, belasterd ben ik, die specialisten! - ‘De “specialisten” van de zenuwenoorlog hebben er misschien hunnerzijds niet aan gedacht dat de opgehitstheid der geesten... er een heel volk toe zou kunnen brengen zelfmoord te plegen door op te stormen tegen Russische tanks’. - Mijn God - Uw Naam - en onze handen! Mien, de karaf!
Anderzijds valt een zeker juridisch gelijk aan Russische kant niet te ontkennen. Immers, ‘om maar iets te zeggen (sic): zuiver formeel geschiedde de Russische interventie in Hongarije op verzoek van de - blijkens de positie van de minister van buitenlandse zaken Horvath in de Assemblee der V.N. ook door de wereldorganisatie erkende - regering van Hongarije. En die rege-ring was tot haar verzoek bevoegd; wat er gebeurde, mag nog zo afschuwelijk zijn, volkenrechterlijk was het moeilijk aantastbaar. In Egypte stond de zaak anders...’ (1/12/56) - Weliswaar was de chef van die delegatie de Rus Leo Konduktorow, omgedoopt in Peter Koos, weliswaar werd het verzoek gedaan door de regering Hegedüs vlak voordat deze de macht overgaf aan Nagy, weliswaar beval diens regering de Russen voortdurend het land te ontruimen - maar zuiver formeel - om maar iets te zeggen, als het maar iets is - zat de zaak wel goed met dat volkenrecht - het ‘wordende’ heet het ergens, het ‘huidig’ elders - dat b.v. aan Israel weer ongelijk gaf bij hun ‘stoot tegen Egypte’, en hun later weer vertelde, dat het ‘geen voorwaarden kan stellen voor de ontruiming van de strook van Gaza’ (2/2/57) - tevoren door Rusland zo informeel volgestopt met wapens. Vindt U overigens Nasser als politiek leider ook zo ‘rijp’? (8/12/ 56) - Tenslotte kunnen we de Russische interventie eigenlijk nog het beste begrijpen door haar te vergelijken met die van de USA in Korea. (1/12/56)
Hoofdzaak is echter dat de spanningen weer afnemen. (22/12/56 - 12/1 - 2/2/57). Het dooit weer lekker, het heeft eigenlijk nooit anders gedaan voor de Groene-lezer. En - o idylle - ‘in Boedapest zijn met Kerstmis (natuurlijk met Kerstmis, U leest toch ook Uw Dickens weer?) sneeuwbalgevechten geleverd tussen Russische soldaten en Hongaarse kinderen’. (12/1/57) De wereld is weer goed, er zijn weer brave Russen - en ook de AVO werkt weer. Men sneeuwbalt en men martelt weer zo wat, en in de Uraniummijnen gaat het straks ook weer beginnen. Kortom, het gaat overal weer subtiel toe, zoals de Groene van 26 jan. duidelijk maakt: ‘Een veel (bedoeld is: nóg) subtieler en vooral een veel genuanceerder geheel van relaties (!) was nodig geworden... een politieke en in vele gevallen ook (!) militaire samenhang tussen staten, die zich als het om hun interne structuur ging op Marx en Lenin beriepen. Tsjoe En-Lai is er bij gehaald om dat genuanceerder geheel te helpen vlechten (!)’ Het zal wel moeten, ‘Rusland is immers militair en economisch overmachtig geworden’ (intimidatie), ook al zijn dan tegelijk ‘de wapens in de neer’ (ontspanning): hoe doen ze het, zo tegelijk: de dialectiek! (2/2/57)
Overigens is ‘militaire macht... niet langer het afdoende argument’: dit ne-