De Hongaarse revolte
door Mr. H.W. Sandberg
Wat tussen 23 oktober en 4 november 1956 in Hongarije is gebeurd moet worden gezien tegen de achtergrond van de wijziging in de betrekkingen tussen de Sowjet-Unie en de overige communistische landen. Al geruime tijd voor de dood van Stalin was het monolithische Sowjetsysteem doorbroken. Maarschalk Tito, steunend op het feit dat hij zonder hulp van de Sowjets de communistische partij in Joegoslavië aan de macht had gebracht, veroorloofde zich een zelfstandig-communistisch beleid. In 1948 leidde dat tot de uitstoting van de Joegoslavische partij uit de Kominform - een excommunicatie in optima forma. In de jaren die daarop volgden probeerden de Sowjets met alle denkbare middelen Joegoslavië op de knieën te dwingen. Het feit dat al die pogingen mislukten was een van de grote keerpunten in het stalinisme. - In 1949 veroverde Mao Tse-Tung op eigen kracht de macht in China. Daarmee werd ook in Azië het monopolie van de communistische partij der Sowjet-Unie als leidende factor in de gehele wereld van het communisme, doorbroken.
Al lang vóór de periode van de destalinisering was dus in het communistisch blok een geheel nieuwe situatie ontstaan. Niet langer bond het ex cathedra uit Moskou gesproken woord de communistische partijen en de communistisch geregeerde landen in de gehele wereld.
Na de dood van Stalin legaliseerden de Sowjetleiders de voldongen feiten. De Canossagang van Chruschtschow, Bulganin en Mikojan naar Belgrado (1955) vormde het meest spectaculaire moment in die legalisatie. Van nu af aan zagen de communistische partijen zich, met goedkeuring van het Kremlin, geplaatst voor een keuze die voordien nooit had bestaan: hoe ziet in ieder bijzonder geval de ‘eigen weg naar het socialisme’ er uit? In hoeverre kunnen daarbij Moskou, Peking of Belgrado als voorbeeld dienen - of zijn zij wellicht alle drie als zodanig onbruikbaar?
Het XXe congres van de communistische partij der Sowjet-Unie (februari 1956) vormde een van de markantste punten in het proces van de zogenaamde destalinisering. Met die term wordt niet alleen de veroordeling bedoeld van een aantal persoonlijke fouten van Stalin - het betekent vooral de demonstratieve breuk met de mythe en het gezag van de communistische Paus; door die breuk werd niet alleen het beeld van de betrokken Paus persoonlijk aangetast, maar de gehele pauselijke instelling ondergraven. - Wat de verhouding tot andere communistische partijen betreft erkende nu ook het XXe partijcongres dat er meerdere wegen zijn die leiden tot de machtsovername door de communisten. Die erkenning van specifieke, door nationale omstandigheden bepaalde, wegen naar het socialisme vormde een nieuwe aanmoediging voor de volksdemocratieën om de verhouding tot de Sowjet-Unie en de binnenlandse vormgeving van het socialisme te herzien.
Tezamen schiepen ‘nationaal-communisme’ en ‘destalinisering’ het klimaat waarin de gevoelens van nationale waardigheid in de volksdemocratieën naar vormen van politieke expressie konden zoeken.
In Polen en Hongarije kwam het in de afgelopen maanden tot politieke explosies. Een reeks van oorzaken leidde daartoe. Niet alleen ideologische overwegingen en nationale sentimenten, ook economische factoren speelden een rol. Het systeem van koloniale uitbuiting dat de Sowjet-Unie jarenlang tegenover de satellietlanden had toegepast had van grote groepen der bevolking, in het bijzonder van de arbeiders en boeren, paupers gemaakt. Hun plotseling opvlammend verzet was het klassieke voorbeeld van een revolutie in de marxistische zin des woords: de rebellie van een verproletariseerde massa tegen de uitbuiter-staat. - Van bijzondere betekenis was zowel in Polen als in Hongarije de intellectuele factor. Letterkundigen, hoogleraren,