Julius Vuylsteke's historiebladen.
Julius Vuylsteke's Historiebladen.- Dezer dagen werd aan al onze leden verzonden eene bloemlezing uit de historische prozaschriften en gedichten van Julius Vuylsteke, zijnde nr 147 der uitgaven van het Willems-fonds.
Over deze uitgave schreef Het Volksbelang:
Geen betere hulde kon aan de nagedachtenis van Vuylsteke gebracht worden dan het verspreiden zijner geschriften.
De bescheiden groote werker, schrijver en volksbeschaver heeft in zijn testament verboden op zijn graf of elders een gedenkteeken te zijner eere op te richten; maar zulk een gedenkteeken lag voorzeker in zijne wenschen, evenals het stichten van het Julius Vuylsteke-fonds, dat reeds nagenoeg 22,000 frank aan vrijwillige bijdragen heeft ingezameld om vrijzinnige Vlaamschgezinde werken te verspreiden.
Wij vernemen, dat de eerste uitgave van het Julius Vuylstekefonds insgelijks bestaan zal uit eene bloemlezing uit Vuylsteke's werken, namelijk uit zijne politieke geschriften, waarin hij zijn credo op het gebied van liberalisme en Vlaamschgezindheid zoo kristalhelder toegelicht en zoo overtuigend beleden heeft. Die tweede bundel zal verschijnen onder den titel Klauwaard en Geus, de lievelingsleus van Vuylsteke.
In de Historiebladen vindt men een keur uit zijne geschriften over het roemrijk verleden onzer voorvaderen. De oude Vlamingen, Jacob van Artevelde, Frans Ackerman, de volksvergaderingen der Gentenaren in open lucht tijdens de middeleeuwen, de Gentenaren bij de inneming van den Briel, al die schitterende aangrijpende tafereelen uit onze heldhaftige vaderlandsche geschiedenis worden hier vóór onze oogen ontrold, en als bekroning en besluit komt Vuylsteke's prachtig vertoog over Vlaanderens toestand omstreeks 1870, waarin hij ons hedendaagsch verval onverbiddelijk beschrijft, er de historische oorzaken van blootlegt en de redmiddelen opgeeft tot genezing der diepe wonde, die hij overschrokken en met waarheidsliefde gepeild heeft zooals niemand vóór hem.
Tusschen deze prozastukken in worden ter afwisseling brokken uit Vuylsteke's gloeiende historische liederen en gedichten aangebracht.
In dit boek spreekt ons de doode Julius Vuylsteke als een levende, die niet sterven zal. Met den schrijver van Een woord vooraf zeggen wij: ‘Moge die stem uit het graf vele harten roeren en vele geesten verlichten!’