Boekbesprekingen
Melis Stoke: De blinde en de lamme. - Uitg. ‘A. Manteau’, Arenbergstraat, Brussel. Ing. 40 fr.; geb. 54 fr.
Het oud verhaal, waarvan dit boek een moderne interpretatie is, stamt van Conficius: de blinde draagt de lamme, die voor hem ziet. Florian maakte er een fabel van. En om in de sfeer te blijven draagt het boek een motto van Lafontaine:
Je tâche d'y tourner le vice en ridicule ne pouvant l'attaquer avec des bras d'Hercule.
Maar het verhaal heeft een aanvulling gekregen van Arabiese oorsprong: de lamme gaat de blinde haten, omdat hij er door vernederd is, steeds op de krachten van een ander te moeten steunen:
In dit boek is de blinde: de kortzichtige rijkaard met alle gemak van verplaatsing over de wereld; de lamme: de door een leven vol buitensporigheden verslapte en apatiese vrouw.
Het motto is hier inderdaad op zijn plaats al zal de ironie niet voor ieder bevattelik zijn, en dan zou het boek gevaarlik worden door amoralisme en pessimisme, Volgens het prospektus was de schrijver misschien niet scherp genoeg, uit deernis voor de beide zwervers. Maar er is een menselike deernis, die niet de hardheid voor het kwaad uitsluit. Integendeel zelfs.
Stilisties heeft het boek geen opmerkelike kwaliteiten of gebreken. Evenwel aan de ene kant brengt de schrijver het soms tot pregnante bladzijden, en aan de andere kant vermoeit hij soms door herhalingen en onnode uitweidingen.
Melis Stoke, die een voorkeur schijnt te hebben voor het zuiders dekor, schrijft in een eigenaardige superieure toon, die wel eens minder aangenaam aandoet maar dan soms toch weer bevalt. Een verdieping van inzicht in deze omstandigheden zal de charme van zijn werk verhogen.
Overigens is deze roman flink gebouwd, de conditio sine qua non voor het geloof van de lezer.
J.V.