Kunstschilder Felix De Block
De kunstschilder Felix De Block, die ik vandaag aan de lezers van ‘De Tijdstroom’ voorstellen wil, is een eenvoudige jongen van Zwijndrecht, het nijverige dorp in het Land van Waas.
Hij is laureaat van de Van Lerius- en De Keyzerprijzen en de tweede Godecharleprijs van de Akademie en het Hoger Instituut van Schone Kunsten te Antwerpen en behoorde tot de beste elementen in de kunstinstellingen aldaar.
Voor deze jonge man was het leven geen sprookje van licht en geluk...
F. DE BLOCK.
Poëzie in Vlaanderen.
Hij doorworstelde zowat al de mizeries van nood en kommer, miskenning en vereenzaming, die een jong kunstenaar in onze tijd, die zichzelf wil blijven en de intense bewogenheden van zijn persoonlike zielsavonturen uit te beelden tracht, doorworstelen moet.
Maar niet deze miskenning en vereenzaming, niet deze nood en kommer zijn voor deze kunstenaar belangrijk, doch de kracht waarmee hij hierop reageerde, de gloed en de warmte waarmee hij deze bitterheid overwon.
Het licht en de goede mensenliefde, die groeiden uit zijn donkere eenzaamheid, maakten van hem een dichter, een kunstenaar, die in zijn werk alleen de schoonheid van het een Ewige uitbeelden zou.
In al de dingen des levens zoekt hij naar diepte, naar de waarheid en evenwicht. En rond deze synthese - die bij hem in de ziel ligt vastgegroeid, beeldt hij, de hem zo eigen, karakteristieke sfeer der wijde polderlandschappen, de lage winterlanden, met op de glinsterende sneeuwwitheid de rilde droom der magere, slanke populieren; het eenzame Land van Waas, zo rijk aan verborgen schoonheden; een maannachtidylle; de langzame rivier met zijn rustende bootjes, dit alles, stil en eenvoudig en innig van stemming.
Onder de schilders van het Land van Waas, staat Felix De Block als een sterke persoonlikheid. Hij rukte zich los, van de aldaar dominerende invloed van pointillisme en luminisme, om een eigen, nieuwe weg op te gaan.
In de weelderige boomgaarden, in de lage pachthoeven en de schilderachtige wind-