dat de IRS Praag heeft gekozen voor het tweejaarlijkse colloquium. In zijn toespraak noemt hij een aantal steden op waarin in het afgelopen decennium de colloquia gehouden zijn. Hij dankt de organisatoren voor de voorbereidingen en de gastvrijheid.
De openingslezing wordt gehouden door Martin Nejedlý, professor aan de Universiteit van Praag. In zijn lezing bespreekt hij de rijke Reynaerttraditie in Bohemen, het westelijke deel van Tsjechië, beginnende bij de Chronica Boemorum (circa 1125) tot de moderne editie over de historie van de vos van Josef Lada uit 1937. Een onvermoede rijke traditie, die heel wat parallellen vertoont met de matière renardienne in de Nederlanden.
Na deze inleiding starten de lezingen. In twee collegezalen worden in drie dagen parallel aan elkaar 47 lezingen gehouden over de meest uiteenlopende zaken. Je moet dus kiezen naar welke lezing je wilt gaan. De organisatoren hadden van tevoren drie thema's aangereikt: het dier als een politieke figuur, dieren in het bos (zowel literair als iconografisch) en grenzen tussen mens en dier. Niet elke deelnemer had zich door deze thema's laten inspireren. Voor een overzicht van het gehele programma - het wordt te veel om het hier op te noemen - verwijs ik graag naar Reinardus 31 (2019), waarin naar verwachting het hele programma wordt afgedrukt plus een aantal artikelen over de thema's die de sprekers behandeld hebben.
Diverse leden van het Reynaertgenootschap, Rik van Daele, Baudouin van den Abeele, Paul Wackers en ondergetekende houden een lezing. Rik van Daele laat de toehoorders weten dat Reynaert nog springlevend is in het zoete Waasland. Hij behandelt het megaproject ‘Vossen’ van de Phoebus Foundation in 2018 in en rond de Waaslandhaven. Baudouin van den Abeele bespreekt de jacht in het bos (‘Venator in silva’) waarmee hij samen met mij een van de weinigen is die het thema ‘Dieren in het bos’ als inspiratiebron gebruikt. Opmerkelijk is dat hij de lezing in het Frans houdt, maar dat de PowerPoint met een groot aantal illustraties Engels ondertiteld is, een prima hulpmiddel voor wie de Franse taal niet goed of helemaal niet beheerst. Paul Wackers houdt de slotlezing van het colloquium over de Nederlandse Reynaerttraditie in nationaal en internationaal perspectief. Reinaerts historie, zo laat hij het gehoor tijdens deze plenaire lezing weten, ligt ten grondslag aan de laatmiddeleeuwse Reynaerttraditie in Europa. Hij toont dit aan met een uitgebreid overzicht van sinds de twaalfde eeuw (Ysengrimus) verschenen handschriften, en verder incunabelen, drukwerken en secundaire studies, waaronder Stemmen op schrift van Frits van Oostrom (2006). Een indrukwekkend overzicht van de