gedicht van de Oost-Vlaams plattelandsdichter Paul Demets is de rosse vos als een schim aanwezig. De vos was slechts bescheiden zichtbaar in het oeuvre van de betreurde Leidse mediëvist Paul Verhuyck. Yvan de Maesschalck brengt een passend eerbetoon aan deze eminente Tiecelijnmedewerker.
De vossenstaart speelt een opvallende rol in de Zuid-Nederlandse schilderkunst in de tweede helft van de zestiende eeuw in het werk van Jan Pieter Breugel de Oude en Maarten van Cleve. Niels Schalley van de Phoebus Foundation heeft zich erover gebogen. En ook vandaag speelt de vos in de iconografie een prominente rol. Dit wordt bewezen in de vele hertalingen in vele talen, zoals in het bejubelde boek van Koos Meinderts, prachtig geïllustreerd door twintig verschillende Nederlandse en een Vlaamse kunstenaar. Terwijl Meinderts in het Noorden De Wereld Draait Door veroverde (wat resulteerde in hoge verkoopcijfers), werd de Vlaamse luister-Reinaert van Het Geluidshuis het meest verkochte jeugdboek van de Antwerpse boekenbeurs in 2018. En ook de Reineke-traditie leeft voort, zoals Paul Wackers kundig analyseert. Het Reynaertverhaal is een certitude in onze literaire canon.
Wie Reynaert de vos precies is, blijft onderwerp van studie en interpretatie. Benjamin van Tourhout opent deze 32ste jaargang met de vraag of de vos een monsterlijke held dan wel een engelachtige schurk is. Of is hij een hybride held?
Dit jaarboek gaat zoals zijn voorgangers breder dan de matière renardienne. Wilt Idema (Harvard) vertaalde een Chinese tekst over een wolf en zijn Leidse collega Paul J. Smith bespreekt de fabel van de raaf en de schorpioen. Leidenaar Hans Rijns presenteerde op het 23ste congres van de International Reynard Society (IRS) in Praag een tekst over de rol van het woud in de Reynaert- en fabelstof. Hij brengt in het afsluitende deel, waar u ook de jaarlijkse kroniek vindt, een verslag van deze tweejaarlijkse hoogmis van de academische Reynaertstudie. In 2021 komt de IRS voor het eerst sinds het allereerste congres in Leuven (1975) naar Vlaanderen en is Antwerpen de gaststad. In datzelfde jaar zal dit jaarboek een andere, minder volumineuze invulling krijgen. Tiecelijn is nog niet uitgezongen, de vossenjacht nog steeds niet gesloten.