de vos. Wij hebben hem nooit gevraagd naar zijn motieven om precies zo intens met de vossenfiguur bezig te zijn. Hij beeldde de vos en zijn wapenbroeders immers in vele tientallen gedaanten en materialen uit. Vaak maakte hij werk in opdracht, maar hij gaf het een onbetwistbaar eigen stempel mee. Er zijn geen directe iconografische bronnen aan te wijzen, waardoor zijn werk ook een sterk persoonlijke stempel blijft houden. Het zou ons echter niet verbazen indien de Victoria-uitgave van Oscar Bonnevalle en het boekje van het Reynaertspel met tekeningen van Jean van Riet in Van Huffels bibliotheek hebben gestaan. Uit de archieven van Staf van Daele blijkt dat schrijver dezes nog bij de advisering van Van Huffels eerste Reynaertwerk betrokken is geweest.
Ernest van Huffel (11 januari 1941) volgde een opleiding Plastische Kunsten aan de Academie voor Schone Kunsten van Sint-Niklaas van 1950 tot 1965. Eerst bekwaamde hij zich in tekenen en schilderen bij George Fontein, daarna volgde hij keramiek en ontwerpen bij Paul Ausloos. In het midden van de jaren negentig leerde hij beeldhouwen bij Bob Wellens en naar levend model tekenen bij André Huye en Ingrid de Volder.
Hij werkte sinds de jaren zestig in zijn eigen atelier met als specialismen keramiek, boetseren, beeldhouwen, tekenen, fotografie en zeefdruk. Naast het creëren van zijn eigen werk was deze veelzijdige man ook een begeesterend leraar in zijn atelier in de Sint-Niklase Walburgstraat (op een boogscheut van het Reynaertbeeld van Albert Poels), waar hij enthousiaste leerlingen inwijdde in het boetseren en de keramiek.
Van Huffel stelde onder andere tentoon in de basiliek van Koekelberg (Brussel), in de Sint-Nicolaaskerk, de bibliotheek en het Volkshuis in Sint-Niklaas, in Sint-Gillis-Waas (met Reynaertwerk tijdens de manifestatie kunst 22 in 2007) en Hulst (tijdens het Reynaertproject Post Art in 2008), in het open atelier Marie-Paul Verplanken, tijdens Kunst op de fabriek (edities 2010 en 2011-2012) en in Abingdon, de Engelse zusterstad van Sint-Niklaas.
Ernest van Huffel is vooral bekend om zijn werken in keramiek. Hij boetseerde diverse Reynaertbeelden in een krachtige en grillige beeldtaal. Zo creëerde hij terracotta (Italiaans: terra cotta, ‘aarde gebakken’ = gebakken klei; poreus, ongeglazuurd aardewerk van roodbakkende klei) beeldjes en basreliëfs voor Toerisme Waasland. Deze dienst schonk de werken jarenlang als ambassadeur van het Waasland aan verdienstelijke verenigingen en gelauwerde persoonlijkheden. De eerste opdracht kwam van oud-voorzitter Staf van Daele naar aanleiding van de tweede editie van de Wase ‘Reynaertfietstocht’ van 1 juni 1986 (de eerste vond plaats op 5 mei 1985 ter gelegenheid van het tweede Sint-