Reynaerdiana 1: De ijzeren story van ‘Reinaert met de raap’
Een kroniek over het Reynaertbeeld in het Rupelmondse ‘Koningsbos’
1963: Reynaertjaar in Rupelmonde. In opdracht van de V.Z.W. Mercatoria tekent Scheldelanddichter Bert Peleman tijdens een werkbezoek bij de Nieuwe Scheldewerven (N.S.W.) een grote Reynaertfiguur in krijt op een ijzeren plaat. Een plaatbewerker brandt de Reynaert uit en enkele dagen later verrijst het zes meter hoge beeld op een sokkel aan de Schelde. Jarenlang staat het daar te pronken tot eer en glorie van toeristisch en folkloristisch Rupelmonde. Af en toe wordt wel mompelend gefluisterd dat de plaatijzeren vos begiftigd is met een muizesnuit.
1970: Een hevige storm velt de vos en bijna tien jaar lang blijft Reynaert liggen
1979: Na een langdurige actie en met hulp van Bert Peleman en VVV-voorzitter Marcel de Meyer kan de N.S.W. het Reynaertbeeld uiteindelijk verwerven. Zo wordt de vos uiteindelijk terug naar zijn geboortehol gebracht en met liefde weer opgekalefaterd... en tevens voorzien van een echte vossesnoet. Tijdens de herstelling meldt de pers dat de ‘reuzevos dermate was afgetakeld dat hij intussen tot schroot werd geplet’. Maar het zou geen ware Reynaert zijn, zo hij niet aan Nobels schrootpers was ontsnapt!
1982: Reynaert herrijst feestelijk op de ‘vosseheuvel’ in het bos van de N.S.W. De voorzitter van de VVV-Waasland voorziet de vos van een pittige raap, zinnebeeld van het
‘soete lant’. ‘Reinaert met de raap’ wordt op slag de attractie van weleer.
Intussen tooit een ijzeren wereldbol, Mercator ter ere, nog steeds de toren van het in verval geraakte toeristische centrum ‘Scaldiana’. Als protest tegen deze zielige toestand begint de wereldbol te hellen en dreigt naar beneden te storten. Het einde van de wereld...
1987: opnieuw met de steun van de VVV-Rupelmonde slaagt de N.S.W. erin de wereld te veroveren. Na een grondige herstelbeurt wordt de aanwinst bijgeplaatst in wat Bert Peleman ondertussen - wellicht met nobele drijfveer - het ‘Koningsbos’ noemt.
1991: De beeldengroep ‘Reinaert met de raap wenst de wereld groen’ is geboren. N.a.v. de opening van de Reynaertroute werd door de gemeente Kruibeke rond Pinksteren een boom in de wereld geplant. Het geheel werd vervolledigd met een ander actueel symbool: de Europese vlag.
[F. VAN BOGGET]