Redactie Onze Taal
Lezer
Foto: Sylvia Veninga-Krikke
Naam Aron Veninga.
Woonplaats Leeuwarden.
Geboren 25 juli 1989.
Beroep Docent Nederlands op de csg Comenius in Leeuwarden.
Partner, kinderen Ik ben getrouwd met Sylvia. We hebben nog geen kinderen, maar wel een lieve kat, genaamd Suus.
Opleiding Drie jaar taalwetenschap in Groningen; vervolgens ben ik overgestapt op de lerarenopleiding Nederlands in Leeuwarden. Tijdens mijn studietijd in Groningen heb ik ook anderhalf jaar Spaans gestudeerd.
Hobby's/vrije tijd Ik zing en speel gitaar in twee bands. Verder: voetbal, schrijven, lezen, koken, reizen.
Onze Taal-lid sinds 2012.
Waarom werd u lid? Ik ben een liefhebber van taalkunde en taalkundige ontwikkelingen.
Andere tijdschriften Voetbal international, Levende talen magazine en 7Days (hoewel dat een jongerenkrant is).
Krant Op het moment geen.
Televisie Voetbal international en Wie is de mol? Er zijn maar weinig programma's die ik volg. Wel bekijk ik graag oude afleveringen van komische programma's, zoals Jiskefet.
Radio Somertijd op Radio Veronica, Langs de lijn op Radio 1, en voor de rest luister ik graag naar Sublime FM en Radio 10.
Boek Gelukkige slaven van Tom Lanoye, De laatkomer van Dimitri Verhulst en Allemaal willen we de hemel van Els Beerten.
Website Speld.nl.
Wat leest u het eerst in Onze Taal? ‘Ruggespraak’.
Wat zelden? ‘Gevr. & aangeb.’
Welke taalonderwerpen boeien u het meest? Etymologie en humor binnen taal.
Favoriete Onze Taal-artikel Het stuk over de samenhang tussen taal en muziek (november 2013). Niet alleen vanwege mijn interesse in zowel taal als muziek, maar ook omdat ik van de geïnterviewde les heb gehad.
In welk opzicht is Onze Taal veranderd sinds u lid werd? Tot mijn spijt is ‘Klassewerk’ er niet meer. Vanwege mijn beroep vond ik deze rubriek een feest van herkenning.
Aantrekkelijkste taaltrend De eindeloze mogelijkheden om tot nieuwe woorden te komen. Samengestelde woorden als wildbreien en examenvrees zijn bewijzen van de creativiteit die er door middel van taal mogelijk is.
Ergerlijkste taaltrend De toename van de ‘Engelse ziekte’. Vooral de nodeloze spatie bij samengestelde woorden is voor een docent Nederlands een doorn in het oog.
Verbetert u iemands taalgebruik weleens? Het taalgebruik van mijn leerlingen verbeter ik regelmatig, maar dat is ook onderdeel van mijn werk. Thuis en in omgang met familie en vrienden doe ik dat zelden.
Welke taalfout maakt u stiekem bewust tóch? Af en toe vind ik het leuk om een uitspraak uit Jiskefet door te voeren in mijn dagelijkse taalgebruik; ‘Dat is om voor te lachen’ bijvoorbeeld.
Als u de baas was over de taal, wat zou u dan het eerst doen? Het taalbeleid binnen het onderwijs aanscherpen. Al vanaf het begin van de basisschool moeten schooldirecties, leraren en ouders zich bewust zijn van het belang van een goede taalbeheersing.
Beste taalgebruiker Johan Derksen. Ook: Nico Dijkshoorn.
Lelijkste woord Selfie.
Mooiste woord Belendend.