Redactie Onze Taal
Lezer
Foto: Marianne Breugelmans
Naam Wil Knappers.
Woonplaats Rosmalen.
Geboren 1 september 1958 in Roosendaal.
Beroep Trainer-consultant toetstechniek bij de afdeling Internationaal van Cito en taaltrainer in ons eigen bedrijf Tinvo.
Partner, kinderen
Getrouwd met Marianne (54, grafisch kunstenaar). Samen hebben we een dochter (24, (af)studerend journaliste).
Opleiding Lerarenopleiding Nederlands en geschiedenis en de ‘ouderwetse’ m.o. B Nederlandse taal- en letterkunde.
Hobby's / vrije tijd Motorrijden. Daarnaast lees ik graag romans en besteed ik samen met mijn vrouw veel tijd aan onze twee eigen bedrijven (Tinvo, een taal-trainingsbedrijf, en Arte-Aparte, een kunstzinnig bedrijf). Reizen.
Onze Taal-lid sinds november 1996.
Waarom werd u lid? Ik kan me dat niet goed meer herinneren, maar ongetwijfeld had het te maken met mijn toenmalige beroep als docent Nederlands op een hbo-instelling.
Andere tijdschriften Geen abonnementen, maar soms koop ik weleens een computertijdschrift. Ook blader ik weleens door een van de tijdschriften die mijn vrouw en dochter meebrengen, zoals Psychologie Magazine, Quest, Genoeg en een kunsttijdschrift.
Krant Nog steeds de papieren versie van de Volkskrant (al ongeveer 30 jaar), maar daarnaast ook de digitale kranten.
Televisie Ik kijk zo goed als niets op televisie, behalve het NOS Journaal. Voor de rest neem ik weleens een programma (Kunstuur, Kunststof TV, The Bridge) op dat ik dan later terugkijk.
Radio Radio 1 als ik alleen in de auto rijd. Als we met meerderen in de auto zitten, hebben we veelal een of andere commerciële, populaire zender aanstaan.
Boek Alle boeken van Stephen King.
Website Schrijf.be.
Wat leest u het eerst in Onze Taal? ‘Ruggespraak’.
Wat zelden? ‘Aanbiedingen voor lezers’.
Welke taalonderwerpen boeien u het meest? De veranderingen in de spelling en de invloed van andere talen op het Nederlands.
Favoriete Onze Taal-artikel ‘Vraag en antwoord’.
In welk opzicht is Onze Taal veranderd sinds u lid werd? De vormgeving is kleurrijker geworden en daarmee is het blad ook prettiger leesbaar. Inhoudelijk is er weinig veranderd. Onze Taal was en is een stimulerende omgeving; het blad attendeert, maar laat het geheven vingertje achterwege.
Aantrekkelijkste taaltrend Het spontaan ontstaan van nieuwe woorden door de ontwikkelingen in de ICT (‘Even iemand whatsappen’).
Ergerlijkste taaltrend ‘Doe jij dat even opschrijven voor mij?’, oftewel het onnodig gebruiken van het woord doen.
Verbetert u iemands taal-gebruik weleens? Zelden.
Welke taalfout maakt u stiekem bewust tóch? Bewust, en toch zeker niet stiekem, zal ik geen taalfout (proberen te) maken... Onbewust zal ik vast hier en daar weleens wat verkeerd schrijven of uitspreken.
Als u de baas was over de taal, wat zou u dan het eerst doen? Ten strijde trekken tegen het gebruik van een overbodige passieve (schrijf)stijl: ‘Het wordt door de directie geadviseerd om...’
Beste taalgebruiker Herman Finkers.
Lelijkste woord Doei (of nog erger: doeg).
Mooiste woord Desalniettemin.