Van Aaf tot z
Enjoy
Waarom krijg ik stuiptrekkingen en overgeefneigingen als ik het woord enjoy ergens zie staan? Ik bedoel: in een verder Nederlandse tekst of setting?
Ik ben niet zo'n anti-Engelsewoordenpersoon. Dat is het probleem niet. Ik gebruik zelf veel Engelse woorden, in het dagelijkse gepraat. Ik gebruik ze ook als ik schrijf. Ach, ik schrijf soms zomaar een Engels zinnetje midden in een Nederlandse column, just for the heck of it. Because I can.
Maar enjoy vind ik vervelend. Lastig. Irritant.
Het heeft ermee te maken dat enjoy waanzinnig veel gebruikt wordt. In grote letters staat het, met uitroepteken, op de muur van de goedekoffiezaak. In vrolijke kleurtjes op het menu van de sandwichtent. Op verpakkingen van allerlei soorten eten en drinken. Op uitnodigingen. Mensen zéggen het zelfs. ‘Enjoy!’, zegt de ober, en zet twee kommen uiensoep neer.
Er is natuurlijk ook Enjoy.nl, een site vol binnenlandse reisaanbiedingen. ‘Van romantisch en wellness, tot fietsen, wandelen of gewoon lekker even genieten op mooie plekjes in Nederland. Ons aanbod is zeer divers dus maak een keuze in ons fantastische aanbod van weekendjes weg’, zevert Enjoy.nl.
Even ter info: de site Geniet.nl is leeg en staat nog te koop.
Maar ‘genieten’ durft misschien niemand meer te zeggen. Het klinkt zo vreselijk suf, zo jaren zeventig, zo - nou, een voorbeeld: ik was laatst op reis met een vrouw die vertelde dat haar vader op vakantie, vroeger, als ze met het gezin op een mooie plek waren aangekomen, altijd uitriep: ‘Zet je genietertje aan!’ Dat is natuurlijk schattig, en ze blikte er ook met weemoed op terug. Maar het heeft iets vreemds, om mensen te zeggen dat ze moeten gaan genieten. Of dat ze hun genietertje moeten aanzetten.
Terug naar enjoy. Dat wordt, denk ik, door veel mensen die het gebruiken gezien als charmante vervanger van ‘Geniet!’ Het is Engels, dus het klinkt cooler. Het betekent hetzelfde, maar doordat je niet in het Nederlands het bevel tot genieten geeft, klinkt het iets minder dwingend. Vast daarom is er ook een reisboekje met de rare titel: Enjoy rainy days in Nederland. Dat klinkt minder deprimerend en onuitvoerbaar dan Geniet van regenachtige dagen in Nederland.
Maar uiteindelijk blijft het hetzelfde. Het blijft de gebiedende wijs. Het blijft nog steeds: geniet, jij! Nu!
En genieten is niet moeilijk, maar wel als het moet. Juist dan is het eigenlijk onmogelijk.
AAF BRANDT CORSTIUS