Tegenstander
Het staat iedereen vrij de roodborst ‘roodborstje’ te blijven noemen. Maar mogen vogelbeschermers en andere deskundigen dan ook in hun officiële lijsten gebruikmaken van de namen die zij gepast achten? Dat iets aangeduid kan worden met meer dan één term, is de normaalste zaak van de wereld. Wij hebben het vaak gewoon over ‘een griepje’ en ‘een dipje’, maar gezondheidskundigen zeggen dan ‘griep’, of ‘influenza’, en ‘depressie’.
De officiële vogelnamen zonder verkleinuitgang hebben bovendien als sterke kant dat ze iets korter zijn. Niet onbelangrijk voor een vogelaar die de vogels die hij ziet, snel moet noteren. Maar het belangrijkste voordeel van de verkleinwoordloze vogelnamen is dat ze juist ontdaan zijn van een of andere bijzondere gevoelswaarde. Geen positieve, maar ook geen negatieve, zoals ‘geringschattend’ (als in keuterboertje) of ‘eufemistisch’ (drankje).
En natuurlijk stelt een parmantige vogel als het roodborstje er zelf ook prijs op bij zijn officiële naam roodborst genoemd te worden.
Wat vindt u ervan? Moet de verkleinvorm van vogelnamen terug?
Geef voor 18 december uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘De verkleinvorm van vogelnamen moet terug’ of ‘De verkleinvorm van vogelnamen hoeft niet terug’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.