Tegenstander
Invoering van vij en zaar zal veel inspanning vergen van schoolfrikken en taalpolitie. Zeker als we ons realiseren dat de verandering van het simpele voornaamwoordje gij in u al enkele eeuwen in beslag nam. En dat is wel veel gevraagd voor een nutteloze maatregel. Achter het Zweedse voorstel zit het volgende idee. Als een kind die aparte voornaamwoorden leert, wordt het (!) ertoe aangezet om voor alles rekening te houden met het sekseonderscheid. Omdat het gevolg onwenselijk is, wordt de oorzaak bestreden. Deze opvatting is echter betwistbaar. Als we geen behoefte hadden aan onderscheid tussen de seksen, zouden we sekseneutrale vormen gebruiken. Die bestaan namelijk ook nu al. Denk bijvoorbeeld aan het aanwijzend voornaamwoord die: ‘Hij lacht en zij huilt’ is goed te vermijden met ‘Die lacht en die huilt.’ Maar zo willen we dat niet zeggen.
Je zou ook verwachten dat er vaak met onzijdige woorden zoals het en dat naar personen wordt verwezen als dat mogelijk is: ‘Dat jongetje daar in dat roze speelpakje, het lijkt me niet gelukkig.’ Maar dat zeggen we niet, wel: ‘Dat jongetje daar in zijn roze speelpakje, hij lijkt me niet gelukkig.’
Er is wel een verband tussen het voorkomen van aparte voornaamwoorden voor de seksen en het pernicieuze onderscheid blijven maken tussen mannen en vrouwen, maar dat is andersom. Omdat we het man-vrouwonderscheid belangwekkend vinden, hebben we aparte voornaamwoorden. Vij en zaar zullen dus nooit tot grotere gelijkheid van mannen en vrouwen leiden.
Wat vindt u ervan? Zijn sekseneutrale voornaamwoorden een goed idee?
Geef voor 3 juli uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Sekseneutrale voornaamwoorden zijn een goed idee’ of ‘Sekseneutrale voornaamwoorden zijn geen goed idee’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.