Lezer
Samenstelling: Redactie Onze Taal
Wie zijn de andere lezers van Onze Taal? Maandelijks portretteren we er een.
Naam Peter Kraft.
Woonplaats Leeuwarden.
Geboren 22 december 1947.
Beroep Klinisch fysicus-audioloog.
Partner, kinderen Getrouwd, geen kinderen.
Opleiding Rijksuniversiteit Groningen, doctoraal wis- en natuurkunde, oude curriculum.
Hobby's/vrije tijd Muziek (keyboard en zingen); ik heb een gouweouwen-programma op een lokaal radiostation. Verder: bezig zijn in mijn vakantiehuis in Spanje, lezen, mijn lelijke eend uit 1968 en mijn Puch uit 1963.
Onze Taal-lid sinds 1987.
Waarom werd u lid? Als audioloog ben ik geïnteresseerd in wat het gehoororgaan voor mensen betekent, maar het gaat verder. Ik ben een taalfreak.
Andere tijdschriften MacFan (Appletijdschrift), CITROExpert (tijdschrift voor Citroën-liefhebbers), Nederlands tijdschrift tegen de kwakzalverij en Skepter.
Krant NRC Handelsblad (en af en toe de Leeuwarder Courant, omdat mijn vrouw daarop geabonneerd is).
Televisie Eigenlijk vind ik tv stomvervelend en kijk ik nauwelijks naar iets anders dan het journaal. Nou ja, vooruit: Twee voor twaalf vind ik leuk om naar te kijken.
Radio Radio 1 en de lokale radiozender Mercurius, omdat ik daar een eigen programma heb.
Boek De onrustzaaier van Willem G. van Maanen, over iemand die het moeilijk kan laten misstanden luidruchtig aan de kaak te stellen, en daar in zijn leven menigmaal problemen mee heeft gekregen. Ik herken mijzelf daar heel erg in.
Website Wikipedia. Met liefde doneer ik daar nu jaarlijks een bepaald bedrag aan.
Wat leest u het eerst in Onze Taal?
‘Ruggespraak’, nog voordat het blad uit het plastic is.
Wat zelden? Heb ik zo geen idee over.
Favoriete Onze Taal-artikel De rubriek ‘Taalergernissen’.
Welke taalonderwerpen boeien u het meest? Ik ben de laatste jaren geinteresseerd geraakt in de slogan van Marshall McLuhan: ‘The medium is the message.’ Ik denk dat het kiezen van een goede vorm van een geschreven tekst enorm kan bijdragen aan het overbrengen van de boodschap.
Aantrekkelijkste taaltrend Er is helemaal geen taaltrend die ik aantrekkelijk vind. Ik vind wel een heleboel taaltrends ergerlijk.
Ergerlijkste taaltrend Ik erger me aan het verlengen van woorden om ze interessanter te maken. Zoals thuissituatie in plaats van thuis en hulpverlening in plaats van hulp. Maar wat ik bijzonder ergerlijk vind is het gejij en gejou. En natuurlijk het in alle winkels gewenste prettige dag verder.
Verbetert u iemands taalgebruik weleens? Ja, helaas kan ik dat slecht laten.
Welke taalfout maakt u stiekem bewust tóch? Ik heb geleerd dat het almaar is, en niet alsmaar, maar in gesproken taal gebruik ik die laatste vorm toch. Die ‘bekt’ lekkerder. Inmiddels is alsmaar trouwens ook in de officiële naslagwerken te vinden.
Beste taalgebruiker Daar heb ik helemaal geen mening over. Het kan me ook eigenlijk niets schelen.
Als u de baas was over de taal, wat zou u dan het eerst doen? Het onderwijs verbeteren. Wat ik nu zie aan rampzalig taalgebruik bij hbo'ers en zelfs academici, doet me de haren te berge rijzen.
Lelijkste woord Ik geloof dat ik vind dat er geen lelijke en mooie woorden zijn. Een woord is dat wat je ermee zeggen wilt. Klootzak kan op zeker moment het enige passende woord zijn. Ik heb ooit eens een uroloog gehad die ik een klootzak vond. Wat een prachtige benaming voor een zo onaangename man die ook nog uroloog was, terwijl het woord an sich toch weinig parlementair is.
Mooiste woord Zie hierboven. Ik gebruik taal om te zeggen wat ik zeggen wil. En daarvoor kies ik parlementaire dan wel onparlementaire woorden, al naar gelang het effect dat ik ermee wil bereiken.