Lezer
Wie zijn de andere lezers van Onze Taal? Maandelijks portretteren we er een.
Samenstelling: Redactie Onze Taal
Foto: Milazzo
Naam Bob van Dijk.
Woonplaats Groningen.
Geboren 4 januari 1950, Maartensdijk.
Beroep arts, niet-praktiserend.
Partner, kinderen Albertien resp. Daan en Marianne, en aanhang.
Opleiding Gymnasium-bèta en geneeskunde (Utrecht). Dissertatie over rhesus-antistoffen (Leiden).
Hobby's/vrije tijd Hardlopen, zingen bij Concertkoor KOV in Groningen en El Coro Campo in Onderdendam, fotografie. En taal, vooral taal.
Onze Taal-lid sinds 1996. Destijds een cadeau-abonnement van mijn lieve moeder, die nog steeds betaalt en zelf ook abonnee is.
Waarom werd u lid? Ik werd in 1980 ‘gepakt’ door een spellingkwestie in mijn beroep betreffende de bloedgroep rhesus. Dit schijnt als resus gespeld te moeten worden. Ik ben 25 jaar aan het bakkeleien om die letter h weer terug te krijgen. Slechts Pinkhof geneeskundig woordenboek heeft dit (één editie lang) gehonoreerd.
Andere tijdschriften Zing Magazine. De rest heb ik opgezegd.
Krant De Volkskrant, want elke week weer bizarre woorden die je moet opzoeken, zoals panache, druistig, anomie, liebaard, bashing.
Televisieprogramma Nieuws en achtergronden, Wie is de chef? (elke week gokken op een kok), Per seconde wijzer, Twee voor Twaalf, Misdaadnet (heerlijke mediterrane krimi's).
Radioprogramma Radio FIP, een Parijse internetzender met klassiek, jazz en wereldmuziek.
Boek De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch, echt een gymnasiaal boek. En Het psalmenoproer van Maarten 't Hart, een mooie historische weergave van de strijd die geloof bij mensen kan veroorzaken.
Website Irritaal.nl, beterspellen.nl, onzetaal.nl (taaladvies, een uitstekende service!), slurp.nu (van wijnboer Ilja Gort, supervermakelijk).
Wat leest u het eerst in Onze Taal? ‘Ruggespraak’ en de inhoudsopgave.
Wat zelden? ‘Tamtam’. Die zaken zie ik elders ook passeren.
Welke taalonderwerpen boeien u het meest? Spelling en uitspraak (klemtoon!), evenals ‘ouderwetsche’ woorden zoals deconfiture, dodijnen in de deemstering en paean.
Welke niet zo? Geen. Alles met taal ‘maakt me gek’, taalgek dan.
Favoriete Onze Taal-artikel De artikelen van Guus Middag in de rubriek ‘Zong’. Fraaie fusion van muziek en taligheid.
Aantrekkelijkste taaltrend Korte zinnen schrijven zoals de Engelsen. Het boek Unamuno van Michiel Löffler is een uitgesproken voorbeeld van kortezinnenproza.
Ergerlijkste taaltrend Schrijftaal tot spreektaal verheffen om dik te doen: kansen creëren, wederom, wellicht, een tweetal.
Verbetert u iemands taalgebruik weleens? Jazeker, maar dan wel op een speelse manier. Vaak gaat het om klemtoongebruik zoals ‘moestúíndief’, ‘vérhuur’, ‘Kazáchstan’ en ‘mededíngingsautoriteit’.
Welke taalfout maakt u stiekem bewust toch? Duurder qua geld zijnde.
Beste taalgebruiker Driek van Wissen, helaas dit jaar overleden. Een virtuoos met taal, zowel qua inhoud als qua vorm. Met hem organiseerde ik in december 2009 Het Eerste Grootscheeps Scheepsdictee op ons woonschip. In zijn geest ga ik in november Het Tweede Dictee geven.
Als u de baas was over de taal, wat zou u dan het eerst doen? Een nieuw Groen Boekje publiceren met consequente, no-nonsensespelling. En dan noem ik het De Dunne Van Dijk.
Lelijkste woord Feniks, want dat lijkt gewoon op niks. Phoenix is toch vele malen mooier? En niemand schijnt enige moeite te hebben met de spelling van FC Utrecht-voetbalsponsor Phanos of verzekeraar Aegon, dus wat let ons?
Mooiste woord Sousafoon. Omdat het zo'n machtig groot instrument is met een boel heisa en soesa en daarom lekker fout gespeld wordt. Maar quatsch! is ook mooi, evenals bedilal, sjoege, voorschouw en tiewrap...