Voorstander
Wanneer vind ik een opinie de moeite waard? Alleen als ik merk dat deze geworteld is in de persoonlijke ervaring van degene die hem naar voren brengt. Een bijkomend voordeel van schrijvers die zichzelf nadrukkelijk als uitgangspunt nemen, is dat ze meteen aan eerlijke bronvermelding doen. Hun eigen ervaring mag dan beperkt zijn, ze zijn wel zo eerlijk om dat meteen te zeggen, in plaats van dat ze hun persoonlijke oordeel verpakken in zogenaamd algemene, ‘objectieve’ zinsneden. Ook voor de schrijver is het veel natuurlijker om niet in te gaan tegen de elementaire menselijke drift om de eigen belevingswereld als invalshoek te gebruiken.
Daar komt bij dat de eigen ervaring een betoog minder abstract en saai maakt. Wie zegt trouwens dat het bij teksten om een oordeel over de zaak zelf gaat? Ik vind van niet, ik ben vooral geïnteresseerd in de mens achter het standpunt. Geef mij maar zo'n spannend ik-verhaal.
Wat vindt u ervan? Mag een auteur in zijn eigen betoog figureren?
Geef voor 18 oktober uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Geen probleem met “ik” in betogen’ of ‘Liever geen “ik” in betogen’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.