Nederlanders maken robottaal
Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een - volgens velen veelbelovende - taal ontwikkeld die de communicatie tussen mens en robot kan verbeteren.
In deze kunsttaal, ROILA genaamd (Robot Interaction Language), kun je bijvoorbeeld je robot opdragen: ‘fosit webufo’ (letterlijk: ‘lopen links’, oftewel ‘linksaf slaan’) of ‘fosit jimeja’ (letterlijk: ‘lopen snel’).
Als je dat soort opdrachten in een natuurlijke taal zou geven, is de robot op dit moment nog niet in staat om die goed te interpreteren. ‘In plaats van het verbeteren van de spraakherkenning hebben we voor een andere weg gekozen. We hebben een kunsttaal ontwikkeld die voor robots makkelijk te begrijpen is en voor mensen eenvoudig om te leren’, aldus Omar Mubin, een van de ontwikkelaars.
Tijdens de ontwerpfase van het project is gekeken naar de klankleer en grammatica van zowel kunstmatige als natuurlijke talen, waaronder het Esperanto, Klingon, Chinees en Engels. De meestvoorkomende klanken werden vervolgens in een algoritme gevat dat ervoor zorgt dat de woorden makkelijk uit te spreken zijn en genoeg van elkaar verschillen. En de grammatica? Die is simpel en kent geen onregelmatigheden.
Het Nederlandse project kreeg wereldwijd veel media-aandacht. De wetenschappers hopen dan ook dat ROILA uiteindelijk dé standaardtaal wordt om tegen robots te spreken.