InZicht
Engels op de universiteit
Raymond Noë
‘InZicht’ licht u in over nieuwe boeken, congressen en lezingen in taalkundig Nederland en België. Vermelding in deze rubriek betekent niet dat de redactie ze aanbeveelt. Voor een zo volledig mogelijk beeld hebben wij ook uw hulp nodig. Weet u iets waarvan u denkt dat het in deze rubriek thuishoort, laat het ons dan weten. Verschijningsdata en prijzen onder voorbehoud.
Het Engels heeft zich aan de Nederlandstalige universiteiten en hogescholen genesteld als onderwijstaal, met name in de masteropleidingen. Niet iedereen is daar gelukkig mee, ook niet binnen de universitaire wereld zelf. De kwaliteit van het onderwijs zou eronder kunnen lijden, omdat het Engels voor de meeste studenten en docenten niet de moedertaal is. En dan is er ook nog de vraag of de verengelsing van het hoger onderwijs het begin van het einde is voor het Nederlands als cultuurtaal.
In oktober 2008 werd er in Brussel een congres gehouden onder de titel ‘Nederlands in hoger onderwijs & wetenschap’. Bezorgde wetenschappers bogen zich toen over kwesties als: moet de voertaal in het wetenschappelijk onderwijs zo veel mogelijk Nederlands blijven, mogen instellingen voor hoger onderwijs overschakelen op het Engels, en hoe (on)wenselijk is het dat onderzoekers steeds minder in het Nederlands publiceren?
De lezingen die die dag werden uitgesproken zijn nu samengebracht in een congresbundel, aangevuld met een aantal elders verschenen artikelen van wetenschappers en politici over dit onderwerp. Bij elkaar schetst het boek een beeld van de huidige stand van zaken in Nederland en België, maar het plaatst de verengelsing ook in een internationale context: hoe wordt er bijvoorbeeld in Duitsland mee omgegaan? Verder wordt geprobeerd te bepalen hoeveel Engels nu eigenlijk nodig en acceptabel is, en wat eraan gedaan kan worden om een verdere verbreiding van het Engels tot staan te brengen, of het zelfs weer uit de collegezalen te weren.
Hoewel er ook minder uitgesproken meningen in staan, is het boek als geheel een pleidooi voor de instandhouding (en soms dus: herinvoering) van het Nederlands als taal van het hoger en wetenschappelijk onderwijs.
Nederlands in hoger onderwijs & wetenschap? onder redactie van Albert Oosterhof e.a. is een uitgave van Academia Press en kost €17,- (gelijmd, 180 blz.). ISBN 978 90 382 1539 6