Lezer
Wie zijn de andere lezers van Onze Taal? Maandelijks portretteren we er een.
samenstelling: redactie onze taal
Naam Pauline van den Brandhof.
Woonplaats Landsmeer.
Geboren 31 januari 1975, Amsterdam.
Beroep Adviseur Mediarelaties/pr-adviseur bij Bex*communicatie.
Partner, kinderen Ik woon samen met mijn vriend, hij heeft een zoon die inmiddels op kamers woont in Amsterdam.
Opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam, rechten aan de Vrije Universiteit en diverse beroepsopleidingen communicatie.
Hobby's/vrije tijd Vioolspelen (in Symfonieorkest De Philharmonie), paardrijden, kippen houden, Zweedse taal leren, fietsen en lopen in de bergen.
Onze Taal-lid sinds 1995.
Waarom werd u lid? Om taalontwikkelingen te volgen.
Andere tijdschriften Ik lees heel veel verschillende tijdschriften, van Volkskrant magazine, Yes, Vrouw, NRC weekblad, HP/De Tijd en Elsevier tot Paard&Leven, Ode en het tijdschrift van Landschap Noord-Holland. Ik doe dat om te weten wat voor bladen er zoal zijn en om te weten wat het format en de inhoud is.
Krant Ik lees alle Nederlandse dagbladen.
Televisie NOS Journaal, RTL Nieuws, actualiteitenprogramma's als Pauw & Witteman, Nova, Netwerk en Hart van Nederland. Zembla en uitzendingen van Peter R. de Vries mis ik ook niet graag.
Radio Radio 1 luister ik in de auto. Sky Radio, Holland FM en Radio 538 hoor ik in de kantine op de manege waar ik paardrijd. BNR Nieuwsradio luister ik terug via hun site.
Boek Zo veel boeken. Van De avonden, De aaibaarheidsfactor en Ezel, schaap en tureluur tot J. Kessels: The novel, Lange dagen en Popmuziek uit Vitulla.
Website Ik zoek geregeld woorden op in digitale woordenboeken via Onzetaal.nl; daarnaast kijk ik op de online kranten, NOSheadlines.nl en Nu.nl, en huizen kijken op Funda vind ik interessant. Om te kijken welke huizen te koop staan en wat ze kosten...
Foto: Jan Kras
Wat leest u het eerst in Onze Taal? ‘Ruggespraak’.
Wat zelden? De columns van Jan Kuitenbrouwer en Henk Spaan.
Welke taalonderwerpen boeien u het meest? Taalontwikkelingen, bijvoorbeeld Twittertaal, sms-taal, straattaal en de verschillende manieren waarop je kunt interviewen.
Welke niet zo? Etymologie.
Favoriete Onze Taal-artikel Heb ik niet.
Aantrekkelijkste taaltrend De minder formele omgangsvormen die nu ook in de politiek doordringen. Al ben ik van sommige uitlatingen van Wilders geen fan.
Ergerlijkste taaltrend Als iemand ‘je’ zegt als hij het over zichzelf heeft. En zeg maar als stopwoordje gebruiken.
Verbetert u iemands taalgebruik weleens? Soms. Hangt een beetje van de persoon af en of het zin heeft. Als het een ingesleten fout is, verandert zo iemand het toch niet.
Welke taalfout maakt u stiekem bewust tóch? Soms zeg ik ‘hun hebben’, ‘groter als mij’ en ‘ik kon hem’ - maar dat is dan schertsend bedoeld.
Beste taalgebruiker Alexander Pechtold.
Als u de baas was over de taal, wat zou u dan het eerst doen? Kinderen op de basisschool beter leren spellen.
Lelijkste woord Niet zozeer lelijk als wel ergerlijk: papadag.
Mooiste woord Woorden die in vergetelheid zijn geraakt, zoals belatafeld, bekokstoven, knaapje, dikwijls en als de wiedeweerga.