Lezer
Wie zijn de andere lezers van Onze Taal? Maandelijks portretteren we er een.
samenstelling: redactie onze taal
Naam Dirk Cornelis Seip, nog ouderwets vernoemd naar vader en grootvader.
Woonplaats Leiderdorp, in de nieuwe wijk Leyhof, ontworpen als een Romeins castellum.
Geboren 13 maart 1935 in Rotterdam.
Beroep Zelfstandig adviseur strategie en communicatie.
Partner, kinderen Getrouwd met Ada Mulder, lerares maatschappijleer en filosofie aan het Segbroek College in Den Haag. Ik bevind me in een talige familie. Mijn (inmiddels overleden) vader was journalist, ik ook in de eerste twintig jaar van mijn werkzame leven. Mijn acht kinderen werken in het onderwijs, de journalistiek en als wetenschappers.
Opleiding Nederlands recht en Master of Business Administration.
Hobby's, vrije tijd Literatuur, theaterbezoek, bezoek exposities beeldende kunst, verzamelen van kunst, munten en postzegels, om de belangrijkste te noemen.
Onze Taal-lid sinds Vele jaren.
Waarom werd u lid? Om op de hoogte te blijven van de veranderingen in de taal.
Andere tijdschriften De Ingenieur, Technisch Weekblad, Computable, En Route, Theater Magazine; geregelde losse aankoop van opiniebladen en alle leesstof die op mijn pad komt.
Krant NRC Handelsblad.
Televisie Infotainment (De wereld draait door, Pauw en Witteman), nieuwsrubrieken en documentaires, docudrama (de series over prins Bernhard en Annie M.G Schmidt).
Radio Luister ik nooit meer naar.
Boek Mijn laatst aangeschafte boek vind ik altijd het beste. Nu: De graaf van Monte-Christo van Alexandre Dumas.
Website Ik bezoek alleen websites die een functie hebben in mijn werk.
Wat leest u het eerst in Onze Taal? Ja, natuurlijk, ‘Ruggespraak’.
Wat zelden? Ik spel Onze Taal van begin tot eind uit.
Welke taalonderwerpen boeien u het meest? De stukjes over juiste schrijfwijzen en over het taalgebruik van groepen (ambtenaren, politici, straatjongens, enzovoort).
Welke niet zo? Ik zei al, ik lees alles omdat ik alles boeiend vind.
Favoriete Onze Taal-artikel Ik zou niet weten welk.
Aantrekkelijkste taaltrend De directe manier van spreken en schrijven, dus zonder omhaal.
Ergerlijkste taaltrend Televisiereclames die op hinderlijk volgen neerkomen. Zijn we af van Lenen.nl, worden we verveeld door een zanger en zijn nieuwe elektriciteitsmaatschappij.
Verbetert u iemands taalgebruik weleens? Ik probeer me hierin te beperken.
Welke taalfout maakt u stiekem bewust toch? Ik zal weleens een taalfout maken, maar dat is dan bij vergissing. Bewust probeer ik foutloos te spreken en te schrijven.
Beste taalgebruiker Ik vind het knap hoe Matthijs van Nieuwkerk zich in zijn dagelijkse tv-programma (praktisch) niet herhaalt in zijn woordgebruik.
Als u de baas was over de taal, wat zou u dan het eerst doen? De onzinnige dt's in werkwoorden afschaffen en vervangen door een t. Dus bijvoorbeeld: ‘Hij vint.’
Lelijkste en mooiste woord Ik ken geen mooie en lelijke woorden. Alle woorden zijn me even lief omdat ze alle een functie hebben in het taalgebruik.