Kanons
C. Kostelijk - Alkmaar
Wat is het meervoud van kanon? ‘Kanonnen’, zult u waarschijnlijk zeggen. Dat wordt ook als standaardmeervoud in de naslagwerken gegeven. Er is echter een uitzondering: volgens Van Dale hebben ze het bij de marine over ‘kanons’.
Dat bevreemdde mij, en daarom informeerde ik bij het Marinemuseum in Den Helder naar het meervoud van kanon. In zijn antwoord liet de conservator, de heer W.G. Boven, mij het volgende weten:
Het is nog steeds zo dat er bij de Koninklijke Marine van ‘kanons’ wordt gesproken. In de Maritieme encyclopedie staat dat omschreven. Deze Maritieme encyclopedie geldt als standaardwerk. Desondanks wordt er in de hedendaagse literatuur steeds meer over ‘kanonnen’ aan boord van schepen gesproken. Op zichzelf is dat ook niet zo erg. Maar goed, het blijft natuurlijk leuker om van ‘kanons’ te spreken, ook al staat dat een beetje raar.
Hiermee leek de kous af, totdat ik iemand sprak die meer dan dertig jaar bij de marine heeft gezeten, op zeven oorlogsschepen heeft gevaren en die kanons nooit ‘leuker’ heeft gevonden. Hij vertelde mij zelfs dat hij nog nooit van dit s-meervoud had gehoord. In al die jaren had hij het geen van zijn honderden collega's ooit horen gebruiken.
Er is blijkbaar werk aan de winkel voor de redacteur van de nieuwe druk van de Maritieme encyclopedie.