Vinex-locatie
? In veel steden bevinden zich zogeheten Vinex-locaties. Waar staat Vinex precies voor, en klopt de spelling zo?
! Met Vinex-locaties worden nieuwbouwlocaties bedoeld die de regering heeft aangewezen als uitbreidingsgebied voor steden. Vinex is de afkorting van Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra, de naam van een woningbouwplan uit 1993 van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu.
De Vinex-locatie Leidschenveen.
Foto: Onze Taal
De naslagwerken zijn er nog niet uit hoe de term geschreven moet worden: Van Dale Hedendaags, Het groene woordenboek en Kramers (alle uit 2002) kiezen voor VINEX-lokatie, vinex-locatie respectievelijk vinexlocatie. De stijlboeken van Trouw, NRC Handelsblad, de Volkskrant en Het Financieele Dagblad kiezen daarentegen alle vier voor Vinex-locatie - en dat heeft ook onze voorkeur. Volgens het Groene Boekje worden afkortingen van wetten en regelingen met hoofdletters geschreven (AOW, CAO), dus VINEX-locatie is zeker te verdedigen, maar afkortingen die als woord worden uitgesproken, verliezen vaak (de meeste van) hun hoofdletters; denk aan Unicef en Cito. En na een afgekorte naam in een samenstelling komt een streepje; vandaar Vinex-locatie.
Overigens is het mogelijk dat de gedachte aan (de naam van) de nota in de toekomst verdwijnt, en dan ligt de spelling vinexlocatie meer voor de hand.
Het begrip Vinex-locatie of Vinexwijk heeft inmiddels een wat negatieve bijklank gekregen (net als bijvoorbeeld nieuwbouwwijk), omdat de Vinex-woningen voor veel mensen sterk op elkaar lijken en (daardoor) nogal troosteloos aandoen. Ook de massaliteit - het gaat om zo'n 635.000 woningen - en het gebrek aan voorzieningen bij pas opgeleverde Vinex-wijken leiden vaak tot kritiek.