Tamtam
Redactie Onze Taal
Minister laat spelling toch rusten
Zes jaar na invoering leek iedereen zich langzamerhand wel te hebben neergelegd bij de nieuwe spelling, met die beruchte tussen-n-regeling. Dat die toch nog steeds niet onomstreden is, bleek uit het rumoer dat ontstond nadat de Vlaamse minister van Cultuur Paul Van Grembergen in het novembernummer van Onze Taal had verklaard iets te willen doen aan spellingregels ‘die tegen het taalaanvoelen ingaan’. Vrijwel iedere krant schreef opeens weer over de ‘nieuwe’ spelling - NRC Handelsblad en de Belgische krant De Standaard deden dat zelfs op de voorpagina - en ook in tv-programma's als B&W laaiden de emoties hoog op. Oude wonden leken opengereten te zijn.
Maar wie hoopte dat er binnenkort dankzij Van Grembergen misschien wel weer gewoon pannekoek, kerkeraad en smartegeld geschreven mag worden, komt bedrogen uit. Van Grembergen, die samen met drie andere Nederlandse en Vlaamse bewindslieden van het Taalunie-verband verantwoordelijk is voor het spellingbeleid, liet half november in het Vlaamse parlement weten toch geen verdere stappen te ondernemen om de spelling te veranderen. Een spellinghervorming is, zo meende hij kennelijk bij nader inzien, ‘cultureel noch economisch verantwoord’.
Bron: Van Dale Taalweb, 15-11-2002
Vloeken in kinderboeken De SGP uitte tijdens de behandeling van de cultuurbegroting in de Tweede Kamer kritiek op de vloeken in het - met een Gouden Griffel bekroonde - kinderboek Winterijs van Peter van Gestel. ‘Dit moeten we met elkaar niet willen’, aldus SGP'er Van der Vlies. (Haarlems Dagblad, Haagsche Courant, Bond tegen het vloeken)
Kennis Nederlands in CAO FNV Bondgenoten wil werkgevers verplichten buitenlandse werknemers Nederlands te laten leren door ‘kennis van de taal’ in de CAO op te nemen. Dit om de sfeer en de werkprestaties te verbeteren, maar ook om ongelukken op de werkvloer te voorkomen. (Arbo & Milieu, Algemeen Dagblad)
Kogelbrieven Uit onder meer taalanalyse blijkt dat de tientallen kogelbrieven die naar dertien bekende Nederlanders zijn gestuurd (onder wie Mat Herben, Guus Hiddink en Frank Rijkaard) allemaal door een en dezelfde persoon zijn geschreven. Hij (of zij) hanteert een ambtelijke en bijna foutloze schrijfstijl, en gebruikt veelvuldig de woorden hersengarnalenmassa en garnalenbersens. (Opsporing verzocht)
Beste verkoopbrief ‘Alstublieft, mevrouw Dierckx. Dit handgebonden boeket van dagverse bloemen. Een geschenk voor u.’ Zo begint de beste Vlaamse ‘verkoopbrief’ van het jaar 2002, geschreven door Luc Van Roey in opdracht van Bloemisterij Van Hooydonck in Kalmthout. (Website Gouden Veer)
Koningin leert Nederlands De Belgische koningin Paola - van oorsprong Italiaanse - gaf tijdens een interview te kennen slechts een van de drie officiële talen van België, het Frans, goed te beheersen. Zij heeft besloten haar Nederlands bij te laten spijkeren op het taleninstituut in Spa, waar ook Máxima Nederlands leerde. (Taalunieversum, Dagblad De Limburger, Van Dale Taalweb)
Buitenlands accent Allochtone vrouwen worden bij sollicitaties vaak afgewezen omdat werkgevers afknappen op hun accent. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Amsterdam onder hoogopgeleide vluchtelingenvrouwen. (Eindhovens Dagblad, Haagsche Courant)
Vertalen gemeentefolders De gemeenteraad van Roermond zal gemeentelijke informatie niet langer vertalen. Dit om allochtonen te stimuleren Nederlands te leren. Roermondse minderhedenorganisaties vinden dat de overheid het gebruik van het Nederlands niet op deze manier moet afdwingen, maar uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht bleek juist dat Marokkaanse en Turkse gezinnen de voorkeur geven aan Nederlandstalige brochures en folders, omdat hun leesvaardigheid in de ‘eigen’ taal onder de maat is. (Dagblad De Limburger, Brabants Dagblad, persbericht Universiteit Utrecht)
Pabo-student slecht in taal Ongeveer de helft van alle eerstejaarspabo-studenten zakt voor een taaltoets op het niveau van groep 8 van de basisschool. Het dalende niveau is vooral te wijten aan de toename van mbo'ers en een afname van havisten en vwo'ers. Diverse pabo's hebben aangekondigd de mbo'ers voortaan bij te spijkeren voordat ze aan de opleiding beginnen. (BN/De Stem, Eindhovens Dagblad)
Euralisch De Britse parlementariër Peter Viggers heeft voorgesteld een nieuwe taal te verzinnen als voertaal voorde Europese Unie: het ‘Euralisch’. De gigantische vertaalkosten van de EU moeten teruggedrongen worden, vindt hij, en het Engels kan volgens hem niet als voertaal dienen omdat de Fransen dat nooit zouden accepteren. (BBC)
Frans in wet De laatste Franstalige wet van ons land is op 29 oktober 2002 gesneuveld. De Eerste Kamer stemde toen in met de nieuwe Mijnbouwwet. De oude Mijnbouwwet kwam tot stand onder de Franse overheersing, in 1810. (De Telegraaf)
Twents accent De acteurs van de tienerfilm Volle maan, de opvolger van de kaskraker Costal, hebben zich voor hun rol met taallessen en een gesproken dialectscript een Twentse tongval proberen aan te meten. Tevergeefs. Marlien (17) uit Enschede: ‘Iedereen moest vet lachen om het accent dat in de film wordt gepraat. Het klonk absoluut niet Twents, het leek wel Fries.’ (TC/Tubantia)
Koppelingen naar de originele berichten staan op de pagina
www.onzetaal.nl/tamtam; let wel: internetkopelingen verouderen snel. Op onze website staat iedere dag vers taalnieuws.