‘Drukken’
Ik moge Uw aandacht vestigen op een nieuw wanproduct, dat, naar te vreezen staat, evenals soortgenooten zal voortwoekeren, speciaal in de courantentaal. Het is niet de eerste maal dat ik het opmerk.
‘... voornemens... om thans... desiderata door te drukken’. Had er in plaats van drukken: ‘drijven’ gestaan, dan was er niets op aan te merken geweest. Pousseeren is minder sterk; ook is dit ww. van vreemde afkomst, maar daarin staat het niet alleen in onze taal.
Drukken wordt ook vaak misbruikt waar ‘duwen’ of ‘dringen’ gebezigd moeten worden. ‘De deur werd opengedrukt’. ‘Hij werd naar binnen gedrukt.’ M.i. zijn het germanismen.
Ke.
(Het lijkt ons regelrecht het Duitsch nagepraat. Seine Vorschläge, Ansichten, seinen Willen durchdrücken. Die Gesetze werden im Parlament durchgedrückt. Een Mulo-scholier zal zich wel wachten ndl. doordrijven met ‘durchtreiben’ weer te geven; daarvoor waarschuwt hem zijn taalgevoel. Maar hd. durchdrücken met ‘doordrukken’ weer te geven, daar ziet de tegenwoordige krantenman geen been in. Zijn ‘taalgevoel’ zwijgt als een...!).