†Jozef Verschueren S.J.
Turnhout 24.1.1889 - Brussel 25.11.1965
Alhoewel Jozef Verschueren geen dialektoloog was en ook geen taalkundige mogen ook wij niet nalaten een laatste hulde te brengen aan de uiterst verdienstelijke auteur van het Modern Woordenboek.
In zijn In Memoriam ‘Wie was pater Verschueren?’ (De Nieuwe, 3.12.1965) vertelt zijn ordebroeder, pater F. Claes ons de wordingsgeschiedenis van dat woordenboek.
Als surveillant en leraar aardrijkskunde aan het Onze-Lievevrouwekollege te Antwerpen zag Verschueren welk een grote aantrekkingskracht de kleine ‘Larousse’ op de schoolgaande jeugd uitoefende en welk een invloed van dat woordenboek uitging. Hij, die van zijn taal hield en besefte dat de eerste vereiste om verfijning en stijl te bereiken het verwerven was van de algemene kultuurtaal, vatte het plan op een Nederlandse tegenhanger van de kleine Larousse te maken die in alle opzichten zijn Franse voorganger zou overtreffen en men mag nu gerust verklaren dat hij daarin tenvolle is geslaagd.
Een paar weken voor zijn overlijden verscheen de tweede uitgave van de zevende druk van het Modern Woordenboek.
Ik weet niet hoeveel duizenden eksemplaren van dit woordenboek sedert 1930 in Vlaanderen - en nu ook in Nederland - verspreid zijn geworden, maar ik weet stellig dat het een zeer grote kulturele invloed heeft uitgeoefend in Vlaanderen.
F. Claes zegt van hem dat hij een teruggetrokken man was met grote naam. Dat was hij ongetwijfeld, maar hij was daarenboven een bescheiden, doch wilskrachtig man. Hij verwachtte niet veel van praalvertoon en praatdrukte, maar wilde door een degelijk werk zijn volk, dat zolang van een eigen kultuurtaal verstoken was gebleven, verheffen door het een goed, korrekt Nederlands bij te brengen. Laten we hopen dat de Vlaamse jeugd, in wie hij heel zijn vertrouwen heeft gesteld, dat vertrouwen niet zal beschamen.
De Vlamingen verliezen in hem een verdediger van hun rechten, een onvermoeibare, noeste werker, een man uit één stuk en tevens een hoffelijk en vriendelijk aristokraat.
Willem Pée.