geldt elke geheele of gedeeltelijke reeks van vijftien letters voor één woord.
Cijfer-telegrammen bestaan uit cijfers of groepen van letters, die een geheime beteekenis hebben; het is echter niet toegelaten in eenzelfde telegram zoowel cijfers als letters met een geheime beteekenis op te nemen.
Voor de telling der woorden van een cijfertelegram wordt het aantal cijfers (of letters) door 5 gedeeld en, indien het aantal niet deelbaar is door 5, het na de deeling overschietende aantal als één woord geteld.
Voor telegrammen, in overeengekomen taal (code) opgesteld wordt de lengte van een woord op 10 letters geteld.
Voor zoover dusdanige telegrammen bestemd zijn om langs den transatlantischen kabel te worden overgeseind, mogen zij, wanneer het betreft uitgestelde telegrammen, slechts woorden behelzen van ten hoogste vijftien letters aan een der volgende talen ontleend:
Duitsch, Engelsch, Fransch, Italiaansch, Latijn, Nederlandsch, Portugeesch, en Spaansch.
Elk telegram mag woorden uit de verschillende talen bevatten.
De eigennamen, d.i. namen van personen en plaatsen, mogen geen deel uitmaken van het in overeengekomen taal opgestelde telegram; zij worden in telegrammen alleen toegelaten met hunne gewone en bekende beteekenis.
Ten onrechte samengevoegde woorden, zooals: ‘jarrive’, ‘jsepars’, ‘allright’, ‘vabene’, ‘inorde, enz. zijn niet als een woord toegelaten; zij worden geteld voor zooveel als waaruit zij werkelijk bestaan.
De afzender en de geadresseerde van een tegleram kunnen, gedurende den tijd dat de stukken bewaard blijven (minstens 8 maanden) en nadat zij, zoo noodig, hunne kwaliteit of identiteit bewezen hebben, langs telegrafisch en weg inlichtingen vragen of instructies geven betreffende dat telegram.
Ook kunnen zij door het kantoor van bestemming of van oorsprong, dan wel in vatransit, een ontvangen of verzonden telegram doen herhalen, met het oog op verbetering.
In zulke gevallen moet door hen gestort worden:
1o. | de kosten van het telegram, waarbij dat verzoek wordt gedaan, en |
2o. | de kosten van het antwoord daarop. |
De afzender van een telegram kan het antwoord, dat hij van zijn correspondent verwacht, frankeeren tegen