44329593,6 oude Parijsche lijnen, en hiervan stelde men voor, het honderdduizendste deel, onder den naam van mètre of meter, als eenheid der lengtemaat aan te nemen. De wettige lengte van deze eenheid bij een temperatuur van 0° C. is dus 443296 oude Parijsche lijnen of één 40 millioenste deel van den meridiaan. Het origineel, een étalon à bout, een platinastaaf, waarop de lengte tusschen twee vlakken is aangegeven, wordt te Parijs in het Archief van het Observatorium bewaard, en dient daar tot vergelijking met andere standaards. De Fransche republiek meende in dezen Meter een onveranderlijken grondslag voor een maat- en gewichtstelsel gevonden te hebben, doch vooreerst is uit latere graadmetingen gebleken, dat er eene onnauwkeurigheid in de berekening heeft plaats gehad, en ten tweede heeft eene betere kennis der aarde en der natuurwetten ons geleerd, dat de omtrek der aarde geen onveranderlijke grootheid is. Zoo bleek dan ook in 1863, toen eene commissie van de Pruisische regeering den in Pruisen door graadmeting verkregen grondslag voor het metrieke stelsel met den ouden étalon des Archives vergeleek, dat de eerste bij eene temperatuur van 0° gelijk was aan 1,00000301 Fransche meter. Later, in 1875, werd te Parijs in de zoogenaamde Meterconventie besloten tot de vervaardiging van nieuwe internationale prototypen van den Meter en het Kilogram, die bewaard zouden worden in een op te richten ‘Internationaal bureau voor maten en gewichten’, eene wetenschappelijke instelling, bekostigd en onderhouden op gemeenschappelijke kosten van alle Staten, welke deel hadden genomen aan de Conventie. Dit verdrag trad in werking op 1 Januari 1876 tusschen 17 Staten, namelijk: Frankrijk, het Duitsche Rijk, Oostenrijk-Hongarije, Nederland, België, Brazilië, de Argentijnsche Republiek, Denemarken, Spanje,
de Vereenigde Staten van Amerika, Italië, Peru, Portugal, Rusland, Zweden en Noorwegen, Zwitserland, Turkije, Venezuela; aan andere Staten blijft de toetreding open; verschillende sloten later zich dan ook aan.
De maten en gewichten van het Metriek Stelsel worden in een staat hier achter opgegeven, met de Nederlandsche benamingen.
Verschillende landen hebben voor de metrieke maten de benamingen hunner oude maten behouden.
Zoo spreekt men in Duitschland van een ‘nieuwe duim’ (1 cM) een ‘streep’ (1 mM) een ‘ketting’ (1 DM).