Surinaamsche Almanak voor het Jaar 1905
(1904)– [tijdschrift] Surinaamsche Almanak– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermdVerdeeling der kolonie Suriname in Districten (G.B. 1894 No. 7).De kolonie Suriname wordt, behalve in een Stads-District, verdeeld in 12 Districten: Nickerie, Coronie, Beneden-Saramacca, Boven-Saramacca, Beneden-Suriname, Beneden-Para, Boven-Para, Boven-Suriname, Beneden-Commewijne, Boven-Commewijne, Cottica, Marowijne.
Tot het Stads-District behoort de stad Paramaribo.
De grens van Paramaribo loopt langs de noordzijde van de vierde Dwarsstraat of Mahonylaan: de zuidelijke grens van de plantages Ma Retraite en Tourtonne; dan een gedeelte van de oostelijke grenslijn van Tourtonne volgende zuidwaarts naar de Sommelsdijksche kreek, langs den zuidelijken oever der Sommelsdijksche kreek tot aan de grens tusschen de plantages Oldenburg en Mon Divertissement; langs die grens tot aan den Kwattaweg; langs den Kwattaweg tot aan den eersten rijweg; langs de westelijke zijde van den eersten rijweg tot aan den Gemeenen Landsweg; vandaar in zuidelijke richting tot aan de noordelijke grens van de plantage Hermitage; langs die grens naar de Wanicastraat; langs de westelijke zijde van de Wanicastraat naar de Dominékreek; langs de noordelijke grens van de Dominékreek tot aan de rivier de Suriname. Ten Oosten wordt Paramaribo begrensd door de Suriname.
Het District Nickerie grenst ten Noorden aan den Atlantischen Oceaan en de lijn loopende in Oostelijke richting van de monding der Koffimakkakreek naar de monding van de Peruviakreek aan de Coppename; ten Westen aan de grens van Nederlandsch- en Engelsch-Guyana; ten Zuiden aan de grens | |
[pagina 69]
| |
van Nederlandsch Guyana en Brazilië; ten Oosten aan de lijn loopende van de monding van de Koffimakkakreek noordwaarts naar zee en de oostelijke grens van het stroomgebied der rivier Nickerie met de daarin uitloopende rivieren en kreken.
Het District Coronie grenst ten Noorden aan den Atlantischen Oceaan: ten Westen aan het district Nickerie; ten Zuiden aan de lijn loopende in oostelijke richting van de monding der Koffimakkakreek naar de monding der Peruviakreek aan de Coppename; ten Oosten aan de rivier Coppename.
Het District Beneden-Saramacca grenst ten Noorden aan den Atlantischen Oceaan en Coronie; ten Westen aan de Districten Coronie en Nickerie; ten Zuiden aan de lijn loopende in oostelijke richting over de mondingen der Columbuskreek aan de rivier Coppename en de kleine Poica aan de rivier Saramacca met insluiting van de Tibitie en de Coesewinekreken tot de oostelijke grens van het District, welke gevormd wordt door de lijn loopende van de monding van de kleine Wanicakreek noordwaarts naar zee en de oostelijke grens van het stroomgebied der rivier Saramacca, met de daarin uitloopende stroomen en kreken.
Het District Boven-Saramacca grenst ten Noorden aan het District Beneden-Saramacca; ten Westen aan de Districten Beneden-Saramacca en Nickerie; ten Zuiden aan de grens van Nederlandsch-Guyana en Brazilië; ten Oosten aan de Oostelijke grens van het stroomgebied der rivier Saramacca met de daarin uitloopende stroomen en kreken.
Het District Beneden-Suriname grenst ten Noorden aan den Atlantischen Oceaan; ten Westen aan de Districten Beneden-Saramacca en Beneden-Para; ten Zuiden aan Paramaribo, het Kanaal van Saramacca, de Dominé- en Pauluskreek; ten Oosten aan Paramaribo; aan de lijn loopende tusschen de plantages Parcabo en Oud-Kronenburg langs het stroomgebied van de Pauluskreek; verder de oostelijke grenslijn der plantage Belwaarde volgende en van daar in noordelijke richting naar de Commewijne met inbegrip van Nieuw-Amsterdam; eindelijk aan de lijn loopende langs de westelijke grens van plantage Leijerdorp naar zee.
Het District Beneden-Para grenst ten Noorden aan het district Beneden-Suriname en Paramaribo; ten Westen aan de Districten Boven- en Beneden-Saramacca; ten Zuiden aan de lijn loopende van de noordelijke grens der plantage Libanon in oostelijke richting, achter de plantages Altona, Vredenburg en Houttuin langs de noordelijke grens van plantage Houttuin naar de Suriname; ten Oosten aan de rivier de Suriname.
Het District Boven-Para grenst ten Noorden aan het District Beneden-Para; ten Westen aan Boven-Saramacca; ten Zuiden en ten Oosten aan de zuidelijke en oostelijke grens van het stroomgebied der rivier de Para met de daarin uitloopende | |
[pagina 70]
| |
kreken, tot de zuidelijke grenslijn van de plantages de Drie Gebroeders en Porto Bello behoorende tot Boven-Suriname, loopende de oostelijke grens verder langs de oostelijke grenslijn der plantages Onoribo en Watering tot aan de Doorsnede en verder langs de Suriname, terwijl de zuidelijke oever van de Doorsnede dit District afsluit.
Het District Boven-Suriname grenst tenHet District Noorden aan de Districten Beneden-Commewijne en Boven-Para; ten Westen aan de Districten Boven-Para en Beneden-Saramacca; ten Zuiden aan de grens van Nederlandsch-Guyana en Brazilië, en ten Oosten aan de oostelijke grenslijn van het stroomgebied der rivier Suriname met de daarin loopende stroomen en kreken.
Het District Beneden-CommewijneGa naar voetnoot(*) grenst ten Noorden aan den Atlantischen Oceaan; ten Westen aan het District Beneden-Suriname; ten Zuiden aan de districten Beneden-Suriname, Boven-Suriname en Boven-Commewijne; ten Oosten aan de oostelijke grens van het stroomgebied der Commetewane en de lijn loopende van de oostelijke grens der plantage Nieuw-Roland in noordelijke richting langs de Matappica en Warappakreken en het Warappakanaal.
Het District Boven-Commewijne grenst ten Noorden aan de rivier de Cottica tot en met de plantage Nieuw Clarenbeek; ten Westen aan de Districten Beneden-Commewijne en Boven-Suriname; ten Zuiden aan het tracé van 1876 tusschen de rivieren Suriname en Marowijne en ten Oosten aan de oostelijke grens van het stroomgebied der Commewijne met de daarin uitloopende stroomen en kreken.
Het District Cottica grenst ten Noorden aan den Atlantischen Oceaan; ten Westen aan het District Beneden-Commewijne; ten Zuiden en ten Westen aan het District Boven-Commewijne; ten Zuiden en ten Oosten aan de oostelijke grens van het stroomgebied der rivier de Cottica, met de daarin uitloopende stroomen en kreken en de lijn die van de Kapasimassanga in de Wanicakreek noordwaarts naar zee loopt.
Het District Marowijne grenst ten Noorden aan den Atlantischen Oceaan; ten Westen aan de districten Cottica, Boven-Commewijne en Boven-Suriname, ten Zuiden aan de grens van Nederlandsch- en Fransch-Guyana.
☛ In geval van twijfel of geschil over de juiste grens tusschen twee Districten, zal, naar de beginselen der voorafgaande bepalingen, die grens door den Gouverneur worden aangewezen. |
|