lijken oever der Doorsnede en vervolgens de rivier opwaarts; die aan den rechteroever te beginnen met De Hoop en voorts de rivier opwaarts; de plantages aan den linkeroever der Panluskreek: de gronden aan de oevers van de Surnauskreek en die aan de Marechalskreek.
8o. district Beneden-Commewijne: de plantages en gronden aan den rechteroever der Commewijne te beginnen met Leijerdorp tot en met Constantia; de plantages en gronden aan den liekeroever der Commewijne te beginnen met Zoelen tot en met Nieuw-Roland; de plantages en gronden aan de Hoor Helenakreek en Commetewanekreek; die ten Westen van de Warappekreek en het Warappekanaal en de plantages Schoonoord, Hooyland, Slootwijk, Lustwijk en Klein-Polen.
9o. district Boven-Commewijne: de plantages en gronden aan den linkeroever der Cottica, te beginnen met Sommelsdijk tot en met Nieuw-Clarenbeek en die gelegen aan de Commewijne en aan de daarin uitloopende stroomen en kreken.
10o. district Cottica: de plantages en gronden ten Oosten van de Warappekreek en het Warappekanaal, die aan de Matappica, het kanaal van Matappica, de Tapoeripa, het kanaal van Tapoeripa, de Cabbeskreek, de Motkreek en de Oranjekreek; de plantages aan den rechteroever der Cottica van of de plantage de Jonge Bijenkorf; de plantages aan den linkeroever der Cottica te beginnen met Constantia en vervolgens de Cottica opwaarts en eindelijk alle plantages, gelegen aan de in de Cottica uitloopende kreken.
Bij vergelijking van de ondo met de nieuwe verdeeling behooren dus voortaan tot het commissariaat van:
a. Beneden Suriname: de gronden ten Westen van den Eersten Rijweg: die langs den Verlengden Gemeenen Landsweg; alsmede de grond Hermitage, welke vroeger deel uit naakte van Paramaribo; voorts La Liberté aan den rechteroever der Suriname, het Eiland, Buitenzorg, Aurora, Amsterdam, Bel à Soir, Mon Repos, Richelien, La Paix, de Eenzaamheid en Parcabo, aan den rechteroever der Panluskreek. Deze aan den rechteroever der Panluskreek gelegen gronden, van af het Eiland tot en met Parcabo, zijn van het commissariaat van Boven-Suriname naar dit commissariaat overgebrsacht.
b. Boven Para: de plantage Houttuin, welke tot het commissariaat van Beneden Para behoorde; de gronden gelegen op het eiland, gevormd door de Parakreek, de rivier Suriname en de Doorsnede.
c. Beneden-Commewijne: de gronden aan de beide oevers van de Commetewanekreek, alsmede Hooiland, Lustwijk, Schoonoord, Constantia, Nieuw Meerzorg, Bruinendaal, Reijusdorp en de verdere gronden ten Westen van de Warappekreek en het Warappekanaal.