Zons- en Maansverduisteringen en Hemelverschijnselen voor het jaar 1890.
Gedurende dit jaar zullen drie verduisteringen plaats hebben, namelijk 2 zonsverduisteringen en eene maansverduistering.
De eerste is eene ringvormige zonsverduistering den 17en Juni, die als eene gedeeltelijke in Nederland zichtbaar zal zijn.
Het begin vindt plaats te 8 u. 44 m, het einde te 11 u. 0 m. des voormiddags, de grootte der eclips bedraagt 0.40 van de Zonsmiddellijn. Zij is verder zichtbaar in Azië, behalve het noordoosten, Europa, het noorden van Afrika en den Atlantischen Oceaan.
De tweede is eene gedeeltelijke maansverduistering den 26en November. Zij is zichtbaar in den Grooten Oceaan, in Australië en Azië, met uitzondering van Klein Azië en Arabië.
De derde is eene totale zonsverduistering den 12en December. Zij is zichtbaar in het Zuiden van den Grooten Oceaan, Nieuw Zeeland, het Zuiden van Australië, den Indischen Oceaan en de Zuid Poolstreken.
De planeet Venus is in de maand Jan. nog morgenster. In het midden van Febr. komt zij in samenstand en wordt daarna avondster, wat zij tot Dec. blijft. Den 24sten Sept. staat zij het verst van de zon, den 30en Oct. is zij het helderst.
De planeet Mars is in het begin van het jaar van 2 uur 's nachts tot zonsopgang te zien. Steeds komt zij vroeger op. In het laatst van Mei is zij in tegenstand en is dan van zonsondergang tot zonsopgang zichtbaar. Daarna wordt hare zichtbaarheid weder minder. In het laatst van het jaar komt zij over dag op en is dan nog slechts eenige uren na zonsondergang zichtbaar. Zij staat steeds laag aan den hemel.
De planeet Jupiter is in Jan. onzichtbaar, daar zij dan in samenstand is. In het midden van Febr. komt zij reeds een uur voor de zon op en wordt dus weder in het Oosten zichtbaar. In de laatste dagen van Juli is zij in tegenstand en is dan van zonsondergang tot zonsopkomst te zien. Zij staat echter zeer laag aan den hemel. In het laatst van het jaar wordt zij minder zichtbaar en is slechts 's avonds eenige uren na zonsondergang te zien.
De planeet Saturnus is in het begin van het jaar zeer goed waartenemen. Zij is in het midden van Febr. in tegenstand den geheelen nacht te zien en komt vrij hoog aan den hemel. In het midden van het jaar gaat zij reeds spoedig na de zon onder en in het laatst van Aug. verdwijnt zij geheel. Spoedig daarna komt zij weder vóór de zon op, in het laatst van Sept. reeds 2 uren; terwijl zij in het midden van Dec. reeds te 11 uur 's avonds opkomend verder den geheelen nacht weder zichtbaar is.