als geen ander beheerste. Mij ging het om de manier waarop beschaafde mensen met elkaar dienen om te gaan. Al te vaak hoor ik onze professionele podiumkunstenaars (politici, intellectuelen, trendsetters, predikanten, specialisten en ervaringsdeskundigen) zeggen: ‘ik hoor wat je zegt, maar ik weet wat je echt denkt’ of ‘jij lijkt wel gelijk te hebben, maar iemand als jij kan gewoon geen gelijk hebben’. Dit is jammer genoeg geen fictie, maar bedroevende realiteit.
Het zou al een hele stap vooruit zijn, indien we op op zijn minst het geduld en de eerlijkheid zouden opbrengen om onze gesprekspartners uit te horen en daarna, desnoods cum ira et studio intellectueel te lijf te gaan. Met dank aan Henri de Lubac.
De tweede figuur die mijns inziens een goed rolmodel kan zijn is de dertiende-eeuwse dominicaan Thomas van Aquino. Niet vanwege zijn brede eruditie en leergezag, en ook niet als de voor de meeste gelovigen onbekende dichter van het pedagogisch knappe ‘Tantum ergo’, maar omdat hij zich ongelooflijk goed in de ideeën en de leefwereld van zijn tegenstanders kon verplaatsen. Zo schreef hij ooit dat, wanneer een heidens vorst er diep van overtuigd was dat christelijke missionarissen op termijn schadelijk zouden zijn voor zijn onderdanen en hij hen niet vervolgde, deze vorst volgens Thomas een zonde zou begaan. Het punt is niet dat die missionarissen al te vaak inderdaad de ongewapende maar gevaarlijke wegbereiders voor de koloniale veroveraars zijn geweest en bijvoorbeeld eeuwenlang de slavenhandel goedgekeurd en gezegend hebben, iets wat Thomas niet kon weten, maar dat hij reeds in volle Middeleeuwen een zodanig respect voor het gedachtegoed van volslagen vreemde culturen kon opbrengen, ook al hadden deze gentiles in zijn ogen objectief ongelijk. In die zin gaat Thomas van Aquino nog een stap verder dan De Lubac, maar ze liggen in elkaars verlengde.
De apostolische rooms-katholieke kerk van Thomas is, zeker in het Westen, praktisch verdwenen, en van de eens zo machtige en invloedrijke orde van De Lubac blijft ook niet veel meer over, maar het zou inderdaad zonde zijn, indien we hun lessen in intellectuele eerlijkheid, nieuwsgierigheid en respect voor andersdenkenden en andere culturen met hen zouden begraven. Wie zijn verleden niet vergeet, krijgt een kans om de waardevolle aspecten ervan te actualiseren.