Ten geleide
Precies vijfenzeventig jaar geleden, in oktober 1933, verscheen het eerste officiële nummer van Streven. Eerder, in december 1931, was onder dezelfde titel Streven een voorloper van het blad verschenen; dit eerste Streven was op zijn beurt een voortzetting van het ‘Bijblad der Oud-Leerlingen’ dat werd gepubliceerd met Collegiana, het blad van het Onze Lieve Vrouwe College in Antwerpen. In 1933 werd dit eerste Streven ook het blad van de studenten van het Sint Ignatius Hooger Handelsinstituut in Antwerpen. Deze omvorming betekende een groei in omvang en in oplage van de uitgave. Vanaf oktober 1933 zou Streven een zelfstandig tweemaandelijks tijdschrift zijn, nog weer later een maandblad. Met deze verandering ging het tijdschrift, volgens de tekst van een inlegvel dat met het eerste nummer werd meegestuurd, ‘nederig begonnen een grootere toekomst te gemoet’. Toch zal ook Frans De Raedemaker, oprichter van zowel Collegiana als van Streven, niet hebben kunnen bevroeden dat die ‘grootere toekomst’ nu al vijfenzeventig jaar duurt.
Vijfenzeventig jaar Streven - het zal niemand verbazen dat het themanummer van deze jaargang in het teken van dit jubileum staat. Een dergelijk jubileum is immers aanleiding terug te kijken op de weg die in al die jaren is afgelegd. In dit nummer gebeurt dat op tweeërlei wijze.
Allereerst zijn er enkele persoonlijke getuigenissen van directbetrokkenen, waarin wordt verteld over de wederwaardigheden van het blad in vroeger jaren. Frans Kurris gaat in op de samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse redacteuren in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, toen, in 1947, het Vlaamse Streven en het Nederlandse Katholiek Cultureel Tijdschrift (een naoorlogse voortzetting van het vermaarde Studiën) een fusie aangingen en één blad uitbrachten onder de naam K.C.T.-Streven. Hoewel beide tijdschriften uitgaven van de jezuieten waren, bleek de samenwerking niet altijd eenvoudig. Gaat het tussen Vlaamse en Nederlandse redacteuren nog immer problematisch? Wellicht verraden de herinneringen van redacteur Wil Derkse, die de tweede bijdrage vormen, er iets van... Waarschijnlijk heeft niemand, afgezien van oprichter Frans De Raedemaker, zo'n stempel gedrukt op Streven als Frans Van Bladel. Reden voor Stijn Geudens en Herman Simissen met hem een gesprek te voeren over zijn jaren als hoofdredacteur.