priester-dichter zelf zag weinig heil in het nieuwe vervoermiddel en ging liever te voet of met paard en kar. Erik Martens bespreekt vervolgens een aantal roadmovies, waarbij de wielen niet enkel snelheid en vooruitgang suggereren, maar ook traagheid, en waarin mensen niet alleen op de vlucht zijn, maar ook op zoek gaan om zichzelf te vinden of voor eeuwig te verliezen. Elianne Muller staat stil bij een misschien wat vergeten groep van wielende mensen, de rolstoelgebruikers, in een beschouwing over schaamte en begrip, over onszelf en de ander.
Met Paul van den Boorn stappen we op de mythische Trans-Siberië Express voor een tocht die begint in de Oost-Siberische havenplaats Nachodka, even ten noorden van Vladivostok, en na 11.984 kilometer eindigt in Utrecht Centraal Station, exact op tijd. Wil Derkse memoreert de fascinatie van zijn jongere broer Paul voor ‘rollend materieel’, een getuigenis over modeltreintjes, Lotus sportwagens en de Zwitserse spoorwegen. Herman Simissen focust dan weer op The Great Railway Bazaar van Paul Theroux en de hernieuwde grote belangstelling voor het reisverhaal in de Engelstalige literatuur. Ook Pagadders van Leo Geerts, het boek dat centraal staat in het stuk van Joris Gerits, heeft iets van een reisverhaal: het hoofdpersonage is een dubbeldeksbus.
Het mobiliteitsbeleid in Vlaanderen van de laatste twintig jaar vormt het onderwerp van de bijdrage van Karl Vermaercke, die meteen ook wijst op een aantal actuele knelpunten en mogelijkheden voor de toekomst. Herman Simissen haalt herinneringen op aan zijn jeugdjaren, toen rolschaatsen nog ouderwetse, rechthoekige ijzeren constructies waren en geen gestroomlijnde inlineskates of skeelers. In de laatste twee bijdragen van het themanummer wordt de moderne mobiliteit cultuurhistorisch benaderd aan de hand van het boek De reflex van metableticus Jan Hendrik van den Berg uit 1973. Het boek zelf wordt ook metabletisch geduid, waarbij het album Autobahn van de Duitse synthesizergroep Kraftwerk als referentiepunt fungeert.
In totaal elf bijdragen over het wielende bestaan, nu eens ernstig, dan weer speels, steeds reikend naar de grond van de zaak. Lectuur voor in de file op weg naar het werk, misschien wel voor op reis, of anders gewoon voor thuis aan de leestafel. Intellectuele mobiliteit kent immers geen beperkingen.
Tot slot, het was An Vermaercke, voormalig redactiesecretaris en redacteur van Streven, die de aanzet gaf voor dit themanummer. Een woord van dank is hier dan ook gepast.
Stijn Geudens