een betrekking mocht aanvaarden, moest hij toch bepaald een bijstandsuitkering genieten.
Mikkers voldeed aan alle overige eisen, maar een uitkering, die had hij niet.
De cirkel was rond, Mikkers ging terug naar af.
We zagen hem nog wel eens lopen, maar durfden nooit te vragen hoe het ging. Hem de hand schudden kostte je op z'n minst een leninkje van vijfentwintig gulden - als hij een goede bui had. En die had hij nog maar zelden. Mr. Zandberg klom wederom in de pen, maar ook het nieuwe bezwaarschrift sorteerde niet het gewenste effect. Mikkers, die de smaak van boter inmiddels was vergeten, stelde zich volgens de Dienst ‘niet breed genoeg op voor wat betreft het aanvaarden van werk’.
Hoe breed moet hij zijn? Hij had zich aangeboden als corrector, solliciteerde op vacatures als nachtreceptionist en boekverkoper.
Jawel, moest de Sociale Dienst beamen, maar is hij ook niet stiekem weer aan het schrijven? Het zit bij ze in het bloed, hoor je wel eens, dan moeten ze... Begrijp ons niet verkeerd: Tilburg houdt van literatuur en van zijn auteurs, maar het mag niet teveel gaan kosten...
Mikkers kreeg het nu echt te kwaad, bekritiseerde in een plaatselijk krantje het beleid van de Gemeente ten opzichte van het Tilburgse literaire leven, wendde zich tot Burgemeester Brokx en tot Wethouder van onder andere Cultuur Timmermans. Beide gezagsdragers toonden alle begrip, maar bitter weinig gezag. Ze beweerden, zichtbaar bedroefd en ontstemd, geen enkele macht te bezitten om de Dienst van gedachten te doen wisselen.
De Dienst was kennelijk oppermachtig en vreesde geen meester dan de Here zelve.
Opvallend in de zaak is vooral de schijnbare betrokkenheid van Wethouder Timmermans met het lot dat Mikkers beschoren leek. ‘De rechtsgang rondom de toekenning of afwijzing van een uitkering (is) zo goed gewaarborgd dat een buitenstaander, ook een wethouder, daarop geen invloed kan uitoefenen’, liet hij de voormalige schrijver weten. Beweert de wethouder tegenover Mikkers dat zijn handen helaas gebonden zijn, het valt toch moeilijk te geloven dat een Wethouder slechts voor spek en bonen in het ambt meehobbelt. Of zijn zijn handen gebonden door onwil en aperte sympathie voor de besluitvorming van de Dienst?
Mikkers had zich in elk geval niet negatief uit te laten over het Tilburgse letterenbeleid. Je moet oppassen met je mening als je wankel staat.
Noch Mikkers, noch Mr. Zandberg wilde van opgeven weten. Wie bij de Gemeente geen steun kon vinden, moest het dan maar hogerop zoeken. Namens Mikkers, voor wie water een lijfdrank was geworden, werd bij Ge-