9. Verslag van de Commissie voor Taal- en Letterkunde over het verenigingsjaar 2008-2009
De Commissie organiseerde dit jaar gewoontegetrouw twee bijeenkomsten.
Op de najaarsvergadering van 22 oktober 2008 werden twee wetenschappelijke mededelingen gedaan, door dr. J. Bel over het nieuwe deel van de Nederlandse literatuurgeschiedenis waaraan zij werkt, en door dr. F.W. Korsten over voorwaarden voor vormen van collectieve annotatie on-line.
De jaarlijkse publieke voorjaarsbijeenkomst, getiteld ‘De toekomst van ons verleden’.
Nederlandstalig erfgoed als maatschappelijke taak voor wetenschap en onderwijs' vond plaats op 21 mei 2008 en was gewijd aan de toegankelijkheid van ons talig erfgoed. Het belang van de kennis van het oudere Nederlands voor de studie van onze geschreven cultuurschatten stond centraal. Vijf deskundigen lichtten dit thema toe vanuit onderwijspraktijk, literair en taalhistorisch onderzoek, leescultuur en erfgoedopvattingen. Ook van buiten de commissie was er veel interesse, onder anderen van leden van de mnl.
De volgende themamiddag is gehouden op 13 mei 2009. Het onderwerp was ‘De positie van het Nederlands als wetenschapstaal’.
De Commissie voerde overleg met de redactie van het Tijdschrift voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, dat vanwege de Maatschappij wordt uitgegeven en hield zich bezig met het Bio- en Bibliografisch Lexicon van de Neerlandistiek, dat op initiatief van de Commissie wordt samengesteld en op de website van de dbnl wordt gepubliceerd.
De Commissie voor taal- en letterkunde bestaat sinds oktober 2008 uit de volgende leden: dr. W. van Anrooij, dr. J. Bel (secretaris), dr. A. Th. Bouwman, dr. K.H. van Dalen-Oskam, dr. F.W. Korsten, dr. A. Marynissen, dr. M.A. Mooijaart (voorzitter), dr. J. Noordegraaf, dr. O. Praamstra, dr. N. van der Sijs, dr. R. van Stipriaan, dr. M.J. van der Wal.
J. Bel, secretaris