benulligheid: de vierde naamval van het persoonlijk voornaamwoord, hen. Een ogenblik dacht ik, dat niemand er meer gebruik van maakt en het algemeen vervangen is door ze. Maar juist die algemeenheid heeft tot merkwaardig gevolg dat sommigen er ook een soort vulgariteit in wensen te ontdekken en zich daarom te pas en vooral te onpas van hen bedienen. Dezelfde angst voor zogenaamd populair taalgebruik maakt zich van hen meester bij hun, de derde naamval van hetzelfde voornaamwoord. Zij willen in geen geval verward worden met lieden die iets zeggen als ‘hun hebben dat verteld’ en gaan er dus uit louter deftigheid toe over om hen niet alleen terecht als vierde maar ook ten onrechte als derde naamval te gebruiken, bijvoorbeeld in een zin als ‘ik heb hen het boek gegeven’. De vraag of nu hen dan wel hun of allebei in het woordenboek moeten worden opgenomen zal ik niet beantwoorden. Ik merk alleen op dat deze foutieve hypercorrectheid sociale oorzaken bezit. Iets dergelijks is om precies dezelfde redenen het geval bij dat in plaats van wat, daaraan behoef ik dus verder ook geen aandacht te besteden.
Maar wat te denken van een werkwoord als fuiven? Helemaal verdwenen is het niet, maar wie zou het in zijn hoofd halen het tegenwoordig nog te gebruiken? Niet dat het benoemde feit verdwenen zou zijn, maar er wordt onder een andere naam gefuifd. Degenen die nu eraan deelnemen zouden zich misschien niet schamen maar toch zeker wel een beetje generen om aan deze ouderwetse term zelfs maar te denken. Wat zou er gebeurd kunnen zijn? Het wil mij voorkomen dat het woord tegenwoordig een beetje kinderachtig en zachtmoedig wordt gevonden, ook al weet men nog dat het er behoorlijk wild bij kon toegaan. Maar die wildheid vond plaats temidden van (zo denkt men) keurige mensen die zich weliswaar uitleefden maar dat toch onder elkaar deden. Fuiven speelde zich af in besloten kring.
Onder de synoniemen, die natuurlijk bestaan en tegenwoordig verre de voorkeur krijgen, komt een feestje bouwen er nog het dichtste bij. De term lijkt de netheid en de geslotenheid van het feest zo ongeveer te garanderen. Het verschil met fuiven ligt dan ook allereerst in de moderniteit uiteraard maar zeker ook in het bouwen dat een (al te) bewust voornemen, misschien zelfs een vorm van gekunsteldheid veronderstelt en niet in het minst aan losbollerigheid doet denken. Met stappen, een ander synoniem, ligt de zaak weer anders: met beslotenheid is het in deze nu nog voornamelijk adolescententerm afgelopen, er is voor openheid gekozen, terwijl bovendien de vroegere eventuele keurigheid met dit woord zijn betekenis heeft verloren en te verwaarlozen is. Men doet wat men wil en hoe men wil, in steeds wisselende kring.
Weer anders is het in een uitdrukking als fuiven op met de betekenis van