| |
[poweetjes]
▫ Sonnettenbloemlezing
Driek Van Wissen stelt voor de uitgeverij C.J. Aarts een bloemlezing samen die sonnetten uit Noord en Zuid zal bevatten van 1966 tot nu. Vlaamse sonnettisten kunnen hun reeds gepubliceerde sonnetten opsturen aan het volgende adres: Pieter Aertsstraat 87, 1078 SL Amsterdam - Ndl.
| |
▫ Candid-nieuws
De Gentse poëziewinkel wordt uitgebreid met een koffieen theebar, een boekenantiquariaat, een leeszaal en een beperkt maar goed aanbod van strips.
Eerstvolgende aktiviteiten:
opvoeringen van Don Quichot (Griet Devos) & Sancho panza (Guido Lauwaert) op 8, 9, 13, 14, 15, 16 november telkens om 21 uur. 29 november optreden van het grote rock- en poëziecircus met Marcel van Maele, Roland en Guido Lauwaert. December: tentoonstelling van Kamagurka.
Nieuw adres: Sint-Kwintensberg 65A, 9000 Gent.
| |
▫ Derde en laatste nacht van de poëzie
Guido Lauwaert organiseert voor de derde en laatste keer een nacht van de poëzie en wel op 16 februari 1980 in Vorst Nationaal. Deze organisatie wordt publicitair gesteund door het vooruitstrevende weekblad Knack en de dynamische krant De Morgen. Het volledige deelnemersveld is uiteraard nog niet bekend. Toch kunnen wij nu al
meedelen dat de volgende dichters zullen optreden: Nic van Bruggen - Gust Gils - Roland Jooris - Marcel van Maele - Stefaan van den Bremt - Pierre Lootens - Jos de Man - Paul Snoek - Eddy van Vliet - Freddy de Vree - Roger de Neef - Hugo Claus - Simon Vinkenoog - Jules Deelder - Gerrit Komrij - Drs P - Hans Faverey - Remco Campert - Frank de Crits - Rutger Kopland - Habakuk II de Balker - Herman de Coninck - Bea de Longie - Myriam van Hee - Ludwig Alene - Jan Braet - Patricia Lasoen.
Andere medewerkers zijn: Waldo: vuurspuwer / Fondy River Side bullet band: old jazz / Performances / Milkshake banana band: modern jazz / Alkoliekers / Antikwariaat van Herck Antwerpen / Poëziewinkel Candid Gent / Roland and Bluesworkshop: Rock en Blues / Geluid Mark van Hecke / presentatie Francois Beukelaers / Organisatie Guido Lauwaert/ L'Orchestre de la musée des anomalies: Erik de Voider / Michel Lauwaerts Luchtballons / Emoties & Fantasieën / Poëziekrant / Computer Performance Peter Beyls / enzoverder, enzoverder...
Voorverkoop: E-3 kantoren: Antwerpen, Nationalestraat 122 - Mechelen, Veemarkt 26 - Leuven, Mgr Ladeuzeplein 29 - Gent, Vlaanderenstraat 42 - Aalst, Hopmarkt 31 - Brugge, St. Jacobstr. 32 - Oostende, Alf Pieterslaan 1A - Kortrijk, Reepkaai 3 - Halle, Maandagmarkt 8 - Dendermonde, St. Jorisgilde 3-5 (Vlasmarkt) - Sint Niklaas, Mercierplein 18 - Candid, St. Kwintensberg 65a Gent. Gevraagd: voorverkoopspunten in Limburg. INKOH: 200 FR.
alle inlichtingen poeziewinkel Candid - St. Kwintensberg 65a - Gent - 091 259645 - een initiatief van v.z.w. de balk.
| |
▫ Appel, programma 79-80
7-11-79, 21u. - Taverne Canarie, Sint-Truiden ‘Literair Café’
17-11-79, 20u. - Rockox-huis, Antwerpen ‘Literaire Avond’
7-12-79, 21u. - Taverrie Canarie, Sint-Truiden ‘Literair Café’
29-2-80, 20u. - Kultureel Centrum, Sint-Truiden ‘Sprookjes’ (m.m.v. JEK-Haspengauw)
Meer informatie: tel. 011/67.38.20, Appel, Houtstraat 15 3800 Sint-Truiden
Termileslaan 124, 6229 VW Maastricht (antwoordzegel a.u.b.)
Abonneren: 300 fr. KB 452-5020889-86
| |
▫ Het prieeltje
Het Prieeltje, Het Semestrieel Poëzietijdschrift voor de dakloze dichter, doet voor zijn edities 1980 een oproep tot alle dichters ten minste 5 getypte en nog niet gepubliceerde gedichten op te sturen naar; Henri Thijs, Demerstraat 32 bus 7, 3290 Diest. Voor een verzekerd antwoord postzegel bijvoegen a.u.b.
| |
▫ Stichting dichterskring Amersfoort
Voorlopig programma seizoen 1979-1980
Aktiviteiten in theater Appelmarkt, Appelmarkt 14, Amersfoort
Vr. 19-10; De dichter Willem Brandt |
Vr. 16-11; Annie Reniers en Willem M. Roggeman (België) |
Vr. 21-10; Martin Boot met een groep dichters |
Vr. 18-01; Dichters uit eigen kring |
Vr. 15-02; Dichteres en vertaalster Jana Beranová |
Vr. 21-03; Dichters uit eigen kring |
Vr. 18-04; De dichter J. Bernlef |
Moeilijke dichters worden ora 19.30u ingeleid in de foyer, de overige avonden is er gelegenheid vanaf die tijd onderling kennis te maken en over poëzie te praten.
Aanvang optreden dichters meestal 20.30uur. Na de pauze wordt er lang met de dichters nagepraat.
Er zal weer gelegenheid zijn voor dichters onder het publiek om ook wat uit hun poëzie te lezen, de data waarop dat kan worden nader bekend gemaakt.
Entréeprijzen: Avonden eigen kring: 3, 50, C.J.P. 1, 75, Overige avonden: 4, 50, C.J.P. 2, 25, Seizoen-ab, voor de 7 avonden: fl. 23,-, C.J.P. f. 11, 50
Andere openbare aktiviteiten:
Eind sept.-begin okt. zal er een workshop poëzie gegeven worden voor 10 à 15 deelnemers. Voor de leiding is aangezocht: Judith Herzberg. Prijs f. 20,- voor 4 avonden van 2 uur. Inlichtingen en opgave bij Theo Kramer, Kelvinstr. 10, AMersfoort, tel. 033-10850
Mederwerkers zijn zij die op vrijwillige basis helpen met organisatie- en ander werk. Zij betalen in den regel gewoon entree, maar hebben inspraak op de medewerkersvergaderingen. Deze vinden een paar keer per seizoen plaats. Wie een voorstel heeft, dient hiermee rekening te houden. Er is vooral nog deskundige hulp nodig voor het sekretariaat, en om moeilijke dichters in te leiden.
Dichters uit eigen kring zijn medewerkers, en doen dus nog meer.
Donateurs: Uit sociale overwegingen worden de entréeprijzen laag gehouden. Wij krijgen subsidie, maar niet genoeg om alle kosten te dekken. Donateurs zijn daarom zeer welkom. Zij hebben geen inspraak op de vergaderingen, maar ontvangen wel onze maandagenda.
Minimum-donatie f. 13 per seizoen, te betalen aan de kassa, of op rekening 55.33.11.344 van de Stichting Dichterskring Amersfoort, bij de A.B.N. te Amersfoort. Postgirorekening van de bank: 74907. Vergeet u dan niet, uw adres op te geven?
| |
▫ Stichting dichtersgroep dimensie
Na een suksesvolle uitgave van een BONTRIDDER/WAUTERS, een HANS ANDREUS en een MAURITS MOK-nummer heeft het literaire tijdschrift DIMENSIE een WILLEM M. ROGGEMAN-nummer uitgebracht. Dit nummer heeft bijdragen van Adriaan van der Veen, Hubert Lampo, ben Cami, Sybren Polet, Jan Biezen, Bert Schierbeek, Louis-Paul Boon, Marcel Wauters, Mark Dangin, Frank de Crits, Willy Spillebeen, Willie Verhegghe, Erik van Ruysbeek, Mark Insingel, Pierre H. Dubois, Hugo Bousset, Frans Vyncke, Mark Andries, Claude van de Berge, Cees Buddingh', Albert Bontridder, Rudolf Geel, Julia Tulkens en Pieter G. Buckinx. Verder Willie Verhegghe in gesprek met Willem M. Roggeman waarin enkele opzienbarende opmerkingen over het literaire wereldje ter sprake komen.
Zojuist verscheen een themanummer v.h. literair tijdschrift DIMENSIE over de Deense Dichter Kaj Munk. Hierin enige openhartige artikelen van Gerrit Pleiter over Kaj Munk en het televisieprogramma dat hij over Munk máakte. Viktor Claes ging op het toneelwerk van Kaj Munk in en Maurits Mok droeg een gedicht aan hem op.
Verder in dit nummer de laatste brief van Louis-Paul Boon aan Dimensie gericht en gedichten van F.L. Bastet, Wim Hazeu, Henk Kooijman, Jan Boelens en Vernie February. Tevens artikelen over het werk van Hans van de Waarsenburg en André Demedts.
Stichting Dichtersgroep Dimensie, Rotterdamstr. 82, 2000 Antwerpen.
| |
▫ Vijftien jaar Yang
Yang, tijdschrift voor Literatuur en kommunikatie, wordt in 1963 te Gent door o.a. Jan Emil Daele en Roger Serras opgericht. Dat gebeurt op de R.N.S., bekende startplaats voor verschillende andere tijdschriften en kweekschool voor literatoren en plastische kunstenaars. In de aanvangsfase kan Yang, ondanks de medewerking van namen als Reve, Gils en de Wispelaere, moeilijk het karakter van ‘uit de kleren gegroeid schooltijdschrift’ van zich afschudden. De tweede helft van de jaren zestig wordt een roerige tijd voor Yang: via Weverbergh, H. Speliers en .H.J. Claeys wordtde kontestatie gelmporteerd. Een gevolg daarvan is de historische split in een gele en een zwarte Yang, het resultaat van meningsverschillen eigen aan de tijdsgeest. De zwarte Yang ontpopt zich tot ‘Daele’, de gele gaat verder scheep onder de Yangvlag. Tussen 1966 en 1970 zien verschillende initiatieven het licht: thematische nummers (staatssteun aan de letterkunde, LSD, sociologische aspekten van de letterkunde), de gestencilde en gratis als toemaatje-bij-het-abonnement verstuurde lijvige Yang Kahiers (Suid-Afrika, fantastische literatuur, pop-art) die ernstige financiële kneuzingen toebrengen, de jaarlijkse Yang Prijs (voor het eerst in 1967 aan F. Auwera uitge- | |
| |
reikt) gekoppeld aan een Yang Dag (Antwerpen, Brussel, Gent, Moorsele, Wetteren, Turnhout,...) waarop de verschillende kunstvormen telkens mot elkaar konvergeren, de ondertitel van het Tijdschrift indachtig. Deelname van Yang aan andere initiatieven gebeurt trouwens ook frekwent. In het najaar van 1969 verschijnen de eerste bundels in de Yang Poëzie Reeks, bij de viering van Vijftien Jaar Yang is de kaap van 80 titels overschreden. Deze Reeks opereert niet-kommercieel, dat betekent dat de dichter, mits terugbetaling van de opgelopen drukkosten, het volledige beschikkingsrecht over de voltallige oplage krijgt. Een tweede druk van een bundel zit er
geregeld in. Naar aanleiding van Vijftien Jaar Yang heeft de redactie een Yang Poëzie Prijs voor een volledige bundel uitgeschreven, de bekroning omvat een Yanguitgave van de bundel. Gedurende een zekere periode, vooral begin van de zeventiger jaren, gaan de begrippen Yang en Nieuw Realisme hand in hand de literaire geschiedenis in. Automatisch vallen hier namen als Daniël Van Ryssel, Hedwig Verlinde, Jan Vanriet, Roland Jooris, Patricia Lasoen. Vanaf 1971 verschijnt Yang op offset. Op alle terreinen brengt dit voordelen met zich mee, al zorgen de vele ekstrauren van Julien Vangansbeke ervoor dat Yang (zowel tijdschrift als bundels in de Poëzie Reeks) betaalbaar blijft, voor de beide partijen. Sinds 1974, het Nieuw Realisme is over zijn hoogtepunt heen, ontpopt Yang zich tot een meer algemeen kultureel tijdschrift, met vaste bijdragen omtrent plastische kunsten, muziek, architectuur, film en uiteraard literatuur. Verschillende boekuitgaven, de zg, thematische nummers, blijken van blijvend belang: Richard Minne, Poëzie en Beeldende Kunst, Poëzie en Muziek, Lucien Goethals, Jef Geeraerts, Jan Burssens, Johan Daisne,... In 1977 verschijnt de eerste uitgave in de Yang Toneel Reeks, op dezelfde basis als de Poëzie Reeks. Een kortstondige auteursvereniging Yang Groep Gent zorgt voor literaire aanwezigheid in Gent (plakaktie i.s.m. radio en televisie) op ludieke wijze. De laatste jaren worden de nummers lijviger, en dit kan enkel door de inzet van een gesmeerd lopende redaktie, door de vele uren onvergolden arbeid, door de steun van de officiële instanties, door een hoopgevend aantal abonnementen. Sinds 1963 moet alles wat zich omtrent Yang heeft afgespeeld gezien worden in het licht van die welbepaalde optiek waardoor de redaktie zich steeds opnieuw wijzigt, verjongt, daardoor inzet om literatuur en kommunikatie te laten konvergeren, te stimuleren en te verspreiden. In de loop van
het akademiejaar 78-79 werd omtrent dit alles aan de Kul te Leuven een licentiaatsverhandeling gewijd, wat overigens bewijst dat Yang een niet weg te cijferen element in de Letteren is. Samenstelling van de huidige redaktie: Daniël Van Ryssel, Julien Vangansbeke, Carlos De Vriese, Achilles Gautier, Roland Jooris, Jules Welling, Paul Van Aken, Luuk Gruwez, Joris Denoo, Tonko Brem, Sekretariaat: Carlos De Vriese, Meulestedesteenweg 293, 9000 Gent. Public relations: Joris Denoo, Kortrijksestr. 74, 8710 Kortrijk-Heule. (J.D.)
| |
▫ Poëziewedstrijd van Harelbeke
In het speciaal programma ‘10 jaar Kulturele Raad’ richt de Raad van Beheer van de Kulturele Raad Harelbeke een prijsvraag voor poëzie in en dit onder de auspiciën van de Kulturele Raad, van de Raad van Bestuur van het Ontmoetingscentrum, en van het stadsbestuur van Harelbeke. Deze wedstrijd wordt voorbehouden aan Nederlandstalige Belgische auteurs, die op de uiterste datum van inzending (15 december 1979), de leeftijd van 22 jaar niet hebben overschreden.
Er wordt een eerste prijs toegekend van 10.000 fr., een tweede prijs van 5.000 fr., en een derde prijs van 3.000 fr. De prijzen zijn eventueel verdeelbaar in meerdere prijzen. Zij maken het voorwerp uit van een wedstrijd en worden niet toegekend indien de jury van oordeel is dat geen kandidaat in aanmerking komt.
Alleen niet-uitgegeven gedichten mogen voor de wedstrijd worden ingestuurd, Vroeger reeds bekroonde werken komen niet in aanmerking.
Iedere auteur stuurt drie gedichten in, in drievoud getypt op papier formaat din (A4), en dit voor 15 december 1979 aan: KULTURELE DIENST (poëziewedstri jd) Stadhuis, Marktstraat 29, 8730 Harelbeke.
De gedichten dienen ingestuurd onder gesloten omslag, Benevens de gedichten moet deze omslag een kleinere gesloten omslag bevatten, waarin de werkelijke naam, adres, en geboortedatum van de auteur worden bekendgemaakt. De gedichten mogen dus de naam van de auteur niet vermelden. In de plaats da'arvan zal een kenspreuk aangebracht worden op de gedichten. Deze kenspreuk zal eveneens op de kleinere omslag voorkomen.
De uitreiking van de prijzen grijpt plaats in het Ontmoetingscentrum, Gaverstraat 10, Harelbeke op vrijdag 8 februari 1980.
Tijdens de plechtige prijsuitreiking zullen bekroonde en niet-bekroonde gedichten worden voorgedragen door een voordrachtkunstenaar(es).
De jury bestaat uit: Raf Seys, voorzitter; Walter Haesaert, en Jan van der Hoeven, en een niet-stemgerechtigde sekretaris.
De niet-bekroonde gedichten worden niet teruggestuurd.
| |
▫ Kunstenaars voor de jeugd
Deze letterkundige vereniging schreef onder het thema ‘Jeugd’ een poezlewedstrijd uit. Er werden 127 gedichten beoordeeld.
De eerste prijs (7.500 fr.) ging naar Wilfried Vanerum, Dendermonde; de tweede prijs (5.000 fr.) naar Marie-Josée Dehaene, Deurne; en de derde prijs (2.500 fr.) naar Jean Severeijns, Maastricht.
| |
▫ Oprispingen
De Aforismenprijsvraag ingericht door de Redaktie v. OPRISPINGEN, Marie-Joséstraat 72, 8460 Koksijde, werd gewonnen door: Johan Bovyn - Roeselare, Fernand Lambrecht - Varsenare, Aantje Miezenbeek - Amsterdam, en Georges Van Acker - Brugge.
Zopas verscheen de 5de Jrg van OPRISPINGEN met: - een nummer gewijd aan 13 Dadaïsten; - een nummer met artikels en citaten van o.a. Marcel Mariën - Canetti - Chaval -Cioran - Vian - Seulsten; + genummerde brochure met poëtische tekst en schets. Abonnement: 150 fr. op rekening 384-0448792-57 van voormelde Redaktie.
| |
▫ Nederlanders bekronen Vlamingen
Twee Vlamingen hebben dit jaar de prijzen van de Jan Campert-Stichting gekregen met name Hugo Claus die de Constantijn Huygenprijs kreeg en Roland Jooris uit Laarne die de prijs voor poëzie kreeg voor
zijn bundel ‘Gedichten 1958-1978’ die in 1978 bij de uitgeverij Lotus in Antwerpen verscheen.
De 43-jarige Roland Jooris geldt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de nieuw-realistiche poëzie in Vlaanderen. Aan de poëzieprij is een bedrag van 4.000 fl. (60.000 fr.) verbonden.
Hugo Claus werd bekroond met de Constantijn Huygensprijs, groot 8.000 gulden (120.000 fr.) voor zijn gehele letterkundig werk. De prijsuitreiking zal op 19 decmeber in Den Haag in de raadszaal van het Oud STadhuis plasstshebben.
| |
▫ Middagen van de poëzie - Antwerpen
Plaats: ICC, Meir 50, Antwerpen
Uur: 12.30 u - 13.30 u
data: Op 11 oktober brengen Hilde Uiterlinden en Charles Cornette een programma over jongleurs, waarbij de poëzie ook tot een kijkspel groeit. Op 25 oktober is oud-minister Hendrik Fayat te gast. Hij maakt een eigen keuze uit de poëzie die hem het dichtstaan het hart ligt. Op 8 november komst Cees Buddingh', zijn landgenoot Johan Andreas der Mouw voorstellen, die ook onder de schuilnaam Adwaita publiceerde. In het zuiden minder bekend is deze tijdgenoot van Frederik Van Eeden, een vrij unieke figuur in de letterkunde, Literair criticus Hugo Brems spreekt op 22 november over de relatie tussen schilderkunst en poëzie.
Het Jaar van het kind wordt op St.-Niklaasdag uitgeleide gedaan door Inge Mollet en Francis Verdoodt met een keuze teksten over het kind. Op 17 januari spreekt prof. Herman Verdin over Hesodius, de dichter van het schamele leven, op 31 januari prof. Herman Servotte over T.S. Eliot, op 14 februari prof. Fokkema over de ‘Vijftigers in tachtig’, op 28 februari prof. Elsa Galle-Dehennin over F.G. Lorca, op 13 Maart komt de moderne Hebreeuwse dichtkunst aan bod en ten slotte is er op 27 maart prof. Arthur Lehning over J. Slauerhoff.
| |
▫ Marcel Anckaert
Marcel Anckaert is op 34-jarige leeftijd overleden (11-7-45 / 30-8-79). Hij publiceerde in 1975 ‘De Muze na Fabriekstijd’ bij de toenmalige uitgeverij De Backer-Achtterland. Hij laat twee onuitgegeven dichtbundels na. Hij was lid van de v.z.w. Kofschip-Kring en redaktielid van 't Kofschip.
| |
▫ Boekenbeurs
Van donderdag 1 november tot en met raaandag 12 november heeft in het Bouwcentrum, Antwerpen, de ‘Boekenbeurs voor Vlaanderen’ plaats. Alle beschikbare ruimte zal ingenomen worden, Het programma voorziet een 40-tal lezingen, colloquia, voorstellingen e.d.m.
| |
▫ One world poetry '78
Het tijdschrift Mandala (uitgegeven door de jonge uitgeverij In de Knipscheer) heeft als nummer 2 van haar derde jaargang een bloemlezing van en over het ‘One World Poetry festival '78 gepubliceerd:
P78 Anthology, samengesteld door Harry Hoogstraten en Jos Knipscheer (f. 23, 50). Deze prachtig verzorgde en stevige (224 blz.) uitgave bevat naast gedichten, brieven ‘action replays’ en andere ontboezemingen van bijna alle deelnemende dichters, ook een zeventigtal foto's. Onder de, voornamelijk Engelstalige, medewerkers bevinden zich Patti Smith, William Burroughs, Anne Waldsman, Tom Raworth Edgar Cairo, Bert Schierbeek, Hans Plomp, Jules Deelder, Herman Brood en vele anderen.
|
|