Amai Oranje
De eigen verslaggever van het gratis dagblad Metro deed het het best. Op de voorpagina een keurig verslag van het wedstrijdverloop, waarin alleen de kwalificatie ‘fanatieke Belgen’ als een beetje subjectief geoormerkt kan worden. Op de sportpagina betrekt de journalist de stelling dat Nederland had moeten winnen, maar gaat het artikel weer grotendeels over gebeurtenissen in en om de wedstrijd.
De lijn in het verhaal van Spits is een aanval op de bondscoach. Het artikel bevat maar liefst vijf negatieve kwalificaties van Frank Rijkaard. Tegelijkertijd is het spelverloop echter goed te volgen. De beginzin in het Telegraafartikel (‘Amai Oranje, wat gebeurde daar allemaal in Brussel?’) doet het ergste vrezen, maar er volgt een prima wedstrijdverslag, waarbij de auteur de afzonderlijke gebeurtenissen becommentarieert. De journalist koppelt steeds zijn mening aan de feiten waarop hij die baseert. Voorbeeld: ‘De zege was binnen handbereik, maar Kluivert was te egoïstisch toen Makaay naast hem vrijstond.’
Het Algemeen Dagblad volgt het recept van Metro: een recht-toe-rechtaan verslag op de voorpagina en binnenin een iets gekleurdere versie (naast een uitgebreider wedstrijdverslag). Scheiding van feit en mening dus. De reporter doet vooral zijn best lichtpuntjes te ontdekken, met als motivatie dat het trekken van lessen toch het belangrijkste doel is van vriendschappelijke wedstrijden.
Lezers van de Volkskrant moeten stevig doorbijten om iets over het verloop van de wedstrijd te achterhalen. De journalist van dienst besteedt nog geen kwart van zijn verhaal aan het beschrijven van spelsituaties (zoals doelpunten). De rest gaat op aan analyses van het spelconcept en individuele prestaties van spelers en coach, met als keiharde conclusie dat Oranje geen recht had op de overwinning. Het lijken allemaal losse opmerkingen, die wellicht best door feiten te staven zijn, maar niet door feiten waarvan in het verhaal zelf melding wordt gemaakt.
De NRC-journalist maakt het het bontst, nog even los van de koddige kop (‘Oranje scoort niet tien keer tegen Belgen’ had er ook kunnen staan, of ‘Uitslag deze keer geen 5-5’). Het wedstrijdverloop wordt in twee alinea's achterin het artikel afgeraffeld. Verder gaat het vrijwel uitsluitend over wat er mis is met het door Rijkaard beproefde 3-4-3-concept, afgesloten met de opmerking dat het maar eens afgelopen moet zijn met die experimenten.
De conclusie moet luiden dat wie wil weten hoe de wedstrijd verlopen is het best Metro of AD erbij kan pakken, maar dat het scheiden van feiten en meningen in het algemeen niet de sterkste eigenschap is van de voetbaljournalist. Dan blijft echter de vraag waarom de voetbaljournalistiek zo'n rare enclave is in de krant.